Britanci popustili pod pritiskom: Huawei neće graditi 5g mrežu


IZVOR: Pc Press, Republika - 28.05.2020 | 02:30


Kako stoje stvari, izgleda da je Velika Britanija konačno popustila pred pritiscima Sjedinjenih Američkih Država. Boris Džonson očigledno se priprema da prekine saradnju sa kompanijom Huawei na izgradnji 5G mreže u Velikoj Britaniji. Mnogi se u ovoj državi zalažu da se ukloni Huawei 5G tehnologija iz infrastrukture, kao i kompletno iz telekomunikacione mreže najkasnije do 2023. godine.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Konačno popustili pred Trampovim zahtevima

Trampova administracija je zabranila vladinu upotrebu Huawei tehnologija, a predsednik SAD-a je prošlog maja potpisao ukaz kojim se sprečava da američke kompanije kupuju telekomunikacionu opremu proizvedenu u stranim firmama, jer takva može predstavljati rizik po nacionalnu bezbednost. Ova naredba nije uključila nijednu firmu ponaosob, ali se posmatra kao način da se kompanije poput ZTE i Huaweija isključe iz poslovanja u SAD-u. Prošle nedelje je Tramp produžio ovu zabranu do maja 2021. godine.

Optužbe idu u pravcu toga da Huawei može da instalira pozadinske softvere u mrežnoj infrastrukturi koji bi koristili za špijuniranje komunikacionih kanala. Tramp je o ovome otvoreno govorio više puta i pozivao Veliki Britaniju da izbaci Huawei iz razvoja 5G mreže u ovoj državi. Međutim, oni su do sada samo ograničavali saradnju sa kineskom kompanijom, ali nigde nije bilo reči o isključivanju iz posla.

Ni telekomunikacione kompanije koje posluju u Velikoj Britaniji, poput Vodafone-a nisu baš srećne što će do ovakvog obrta doći. Naime u njihovoj infrastrukturi ima mnogo Huawei opreme, i njihova promena bi bila izuzetno skupa. Bilo kako bilo, najave su da će Boris Džonson uskoro potpisati ukaz kojim se Huawei izbacuje iz izgradnje 5G mreže u Ujedinjenom kraljevstvu.