ROĐENA BEZ VAGINE - pa joj od riblje kože napravili novu


IZVOR: Republika - 02.06.2018 | 22:47


Džusilin Marinjo (23), Brazilka koja je rođena bez vagine, postala je prva žena na svetu na kojoj je izvedena pionirska hirurška intervencija u kojoj je upotrebljena koža ribe.

Foto: pixabay.com

Foto ilustracija

Neverovatna operacija izvedena je na Federalnom univerzitetu Seara u Brazilu u aprilu 2017. godine, ali je tek sada objavljena i potvrđena kao uspešna, piše "Miror".

Pacijentkinja Džusilin Marinjo prvi put je progovorila o revolucionarnoj operaciji tokom koje joj je ugrađen nov vaginalni kanal od kože ribe tilapije.

Operacija joj je promenila život, i po prvi put je imala seksualno iskustvo.

Neuobičajen tretman, koji je vodio ginekolog doktor Leonardo Bezera, brži je, jeftiniji i manje agresivan od konvencionalnog metoda koji se do sada primenjivao na ženama koje boluju od Majer-Rokitanski-Kester-Hauser sindroma (MRKH).

Retki kongenitalni poremećaj javlja se otprilike kod jedne od 5.000 ženskih beba, a manifestuje se odsustvom nekih ili svih ženskih reproduktivnih organa.

Tokom ove operacije hirurzi otvaraju prostor između vagine i analnog otvora, i ubacuju cevasti kalup obložen kožom slatkovodne ribe. Kada dođe u kontakt sa telom, koža tilapije se ponaša poput osnovnih ćelija, i apsorbuje i transformiše se u celularno tkivo. Tako formira zidove kanala, slične pravim.

Pre upotrebe se koža ribe obrađuje u specijalnim procesima čišćenja i sterilizacije u laboratoriji, kako bi se ubili svi virusi. Uklanja se krljušt i miris ribe, a ostaje svetlo obojeni želatinasti zavoj koji može da se čuva i do dve godine u frižideru.

Mladoj devojci je kada je bila tinejdžerka dijagnostikovana bolest zbog koje nema matericu, uterus, jajnike ni vaginalni kanal.

- Plakala sam mnogo kada su mi rekli, mislila sam da mi se ceo svet srušio. Uvek sam sanjala da imam svoju bebu i morala sam da prihvatim da to nije moguće - rekla je.

Naučnici su od 2015. godine pokušavali da osmisle ovaj zahvat, a kožu su najpre testirali na više od 200 ljudi sa opekotinama.

- Bio je eureka momenat kada smo pomislili da bismo ovu membranu, ako već može da se koristi na opekotinama, mogli da koristimo i na vaginama - rekao je doktor Bezera.

Već posle 12 dana pacijentkinje mogu da hodaju. Marinjo je otpuštena iz bolnice posle tri nedelje i priznaje da odmah otišla da "nazdravi svojoj novoj vagini".