EKSPERIMENT UŽIVO? Kakva je veza porasta broja obolelih od raka i osiromašenog uranijuma?


IZVOR: TV Prva - 24.03.2019 | 05:15


Dvadeset godina je prošlo od početka vazdušnih napada NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ). Znamo li posledice?

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Za 78 dana, poginulo je 2.500 hiljada ljudi, 6.000 civila je ranjeno, a materjalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Kakva je veza porasta broja obolelih od raka i osiromašenog uranijuma?

Doktorka Mirjana Anđelković Lukić, stručnjak za eksplozive, kaže da je Srbija i dalje zagađena od bombi.

- Svi požari koji su nastali na rezervoarima nafte rasprostrli su se po vazduhu, prostrli po zemlji i ostali u zemljištu. To jeste eksperiment uživo.

Profesor doktor Alek Račić tvrdi da je bombardovanje bilo zapravo eksperiment NATO-a.

Foto: Tanjug/V. Dimitrijević

- Prvo su osiromašenim uranijumom bombardovali Irak 1991. godine odnosno pustinju, pa Bosnu i Hercegovinu 1995. u brdsko-planinskim predelima znači nastavak eksperimenta, pa 1999. SRJ gde je bombardovana petrohemijska industrija i energetska postrojenja da bi se ustanovilo kroz eksprement kakva je šteta po stanovništvo.

Račić kaže da je tražio još u decembru 2002. godine tačan sastav bombi, ali da nije dobio što znači da ga NATO krije.

- Direktna ratna šteta iznosi 105 milijardi dolara, navedite mi jednog predsednika vlade koji je to tražio - dodao je doktor.

Foto: Public

Koscenarista dokumentarnog filma "Eksperiment naživo", koji se danas i sutra emituje na TV Prva, Miloje Nešić kaže da je oko 40 sagovornika stručnjaka i obolelih govorilo o toj temi.

Da li je u bombardovanju bilo problematičnije radiološko ili hemijsko zagađenje, zašto su podaci o merenju zračenja i zdravlju onih koji su bili izloženi bombardovanim lokacijama pod velom tajni? I da li je ovo bombardovanje zaista bilo ekperiment naživo?