KNEDLE SA ŠLJIVAMA: Slatkiš koji je obležio svaku SRPSKU TRPEZU, vole ih svi od 7 do 77 godina!


IZVOR: Nevena Jakovljević - 30.01.2024 | 07:15


Neodoljiva poslastica.

Foto: shutterstock
KNEDLE SA ŠLJIVAMA: Slatkiš koji je obležio svaku SRPSKU TRPEZU, vole ih svi od 7 do 77 godina!

Nema osobe koje nije probala knedle sa šljivama. Uglavnom, tradicionalne su i najpopularnije, a tokom vremena, recept je malo promenjen, pa sada možete probati i različite kombinacije ukusa, poput knedla sa kremom ili nekim drugim punjenjem. Za šta god da se odlučite, uživaćete.

Sastojci:

  • 300 grama glatkog brašna
  • 500 mililitara vode
  • so
  • 50 grama maslaca ili margarina

Punjenje:

  • 20 komada šljiva
  • 10 grama šećera
  • 10 grama mlevenog cimeta

Za posluživanje:

  • 100 mililitara ulja
  • 200 grama krušnih mrvica
  • 50 grama šećera

Foto: youtube.com/Home Cooking Adventure

Recept za knedle sa šljivama

Priprema:

Stavite vodu sa maslacem da provri, a zatim je sklonite sa ringle, posolite i dodajte brašno. Mešajte dok se voda i brašno ne sjedine. Testo treba da bude gusto. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu napravite oblik kvadra i ostavite da se ohladi.

Za to vreme operite šljive i izvadite im koštice. Pomešajte cimet i šećer.

Ohlađeno testo mesite u oblik valjka (dužine 40 cm) pazeći da u svakom trenutku bude iste širine. Kad je valjak dovoljno dugačak presecite testo na pola, pa svaku polovinu opet na pola. Dobijene četvrtine podelite na pet jednakih delova. Rastanjte to testo, a šljivu napunite mešavinom šećera i cimeta na mestu gde je bila koštica, stavite na testo obmotajte šljivu i zatvorite. Na isti način napravite i ostale knedle. 

U šerpu sipajte vodu da prokuva i posolite. Kad zakipi ubacite knedle. Kad isplivaju na površinu kuvamo ih još dva minuta, a nakon toga ih vadimo na tanjir.

U tiganju zagrejte ulje, ubacite prezle i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju. Svaku knedlu uvaljajte u prezle sa svih strana, pošećerite po ukusu i spremne su za posluživanje.

BONUS VIDEO: