RECEPT ZA POSNU PITU SA SPANAĆEM I PIRINČEM: Idealna za današnji ručak, oduševićete se već posle prvog zalogaja!


IZVOR: M.O. - 18.01.2024 | 12:40


Pravi se veoma brzo, a još brže jede.

Foto: youtube/printscreen/Aurora Recepti
RECEPT ZA POSNU PITU SA SPANAĆEM I PIRINČEM: Idealna za današnji ručak, oduševićete se već posle prvog zalogaja!

Svi pravoslavni vernici su danas na strogom postu jer je Krstovdan. U srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu zimski Krstovdan poznat je kao dan krštenja prvih hrišćana, koji su, prema predanju označeni kao katihumeni ili oglašeni.

On spada u nepokretne praznike i predstavlja prvi dan u godini nakon Božića na koji se posti, bez obzira koji dan u nedelji se obeležava.

Ovaj praznik se vezuje sa obeležavanjem Bogojavljanja (19. januar), praznika Krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju (20. januar), koji ga je krstio u reci Jordanu.

Foto: youtube/printscreen/Aurora Recepti

Recept za posnu pitu će mnoge oduševiti

 

Koliko god da vam se možda čini teško ispoštovati post, ipak, postoji puno zanimljivih recepata koji će vas zasititi ali u isto vreme biti veoma i ukusni. 

Pite su uvek popularne, kako posne tako i mrsne, a evo jedne od koje nećete ostati ravnodušni kad je jednom probate. Priprema je neverovatno laka da će uspeti i manje iskusnim domaćicama, pa čak i onima koje nikada nisu do sada pravile pitu.

Sastojci:

  • 1 pakovanje tanjih kora
  • 1 struk praziluka
  • 200 g spanaća
  • 100 g pirinča 
  • ulje
  • so, biber

Priprema:

Luk i spanać iseckati na krupnije pa propržiti da omekša. U to ubaciti baren pirinač. Izmešati, posloliti i pobiberiti. List gotove kore raširiti na sto, pouljiti pa dodati drugu koru. Na nju staviti dve kašike nadeva pa raširiti po celoj kori. Uviti i ređati u podmazati u pleh obložen pek papirom. Iseći rolnice na manje rolnice, premazati uljem i peći na 200 stepeni 30-40 minuta.

BONUS VIDEO: