CRVENI KUPUS U BORBI PROTIV RAKA!


IZVOR: Republika - 19.01.2018 | 04:14


Iako se na našem jelovniku češće nalazi zeleni kupus, trebalo bi da više jedemo crveni prsluk. Naime, crveni kupus ima veće nutritivne vrednosti, pa tako zadovoljava čak 85 odsto naših dnevnih potreba za vitaminom C, za razliku od zelenog, koji zadovoljava 47 odsto dnevnih potreba za ovim važnim vitaminom.

Foto: pixabay.com

Crveno kupus štiti od slobodnih radikala koji mogu da izazovu rak

Crveni kupus spada među alkalne  namirnice, koje održavaju zdravu pH vrednost u organizmu i štite od upalnih procesa, raka i drugih teških oboljenja. 

Ova superzdrava namirnica čija ljubičasta boja ukazuje na bogatstvo koje sadrži tiamin, kalcijum, mangan, magnezijum, gvožđe, kalijum, vitamine C, A, E i K i dijetalna vlakna.

Zahvaljujući obilju antioksidansa i antocijanina, crveni kupus smanjuje rizik od raka i ima snažno protivupalno dejstvo.

Antioksidansi neutraliziraju delovanje štetnih slobodnih radikala, koji, osim što ubrzavaju starenje, povećavaju rizik od raka i srčanih oboljenja, prenosi alternativa-za-vas.com

Materije iz crvenog kupusa poznate pod nazivom indoli smanjuju tumor dojke kod žena, pokazala su istraživanja.

Vitamin A takođe dokazano smanjuje rizik od raka pluća.