(RECEPT) Jelo od tikvica za lagan ručak


IZVOR: serpica.ne, republika.rs - 29.07.2020 | 13:35


Tanjir pun zdravlja. Fantastična čorbica prepuna vitamina, za lagan obrok.

Foto: youtube.com/SerpicaRecepti

Foto: Ilustracija

Sastojci i priprema:
 

  • tikvica srednja (oko 600 - 700 gr.)
  • 1 glavica luka
  • 3 - 4 cena belog luka (ili manje ako ne volite toliko)
  • 1 sargarepa (manja)
  • 70 gr. celera 
  • 3 - 4 krompira (oko 350 gr.)
  • 2 paradajza (ili pelat)
  • mirodjija
  • peršunovo lišće
  • 2-3 kašike ulja
  • biber, suvi začin, so
Ako ne pravite posnu varijantu umutite 1 jaje, 1 kašiku brašna i 150 gr. kisele pavlake da zgusnete jelo. Ako je posno onda samo brašno i vodu ili napravite blagu zapšku.
Možete dodati malo limuna ili sirćeta.
Za kuvanje jela potrebno je oko 600 - 700 ml. vode (zavisi koju gustinu volite).
Jelo se kuva oko 40 minuta zajedno sa dinstanjem luka.

 
$bp("Brid_96029303", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Izdinstati luk na ulju, dodati odmah i beli luk. Potom iseckan krompir, šargarepu, celer. Kratko dinstati i dodati iseckan paradajz i 200 ml. vode. Zatim idu iseckane tikvice, kratko dinstati, dodati jos vode. Kuvati dok sve ne omekša pa dodati začine i iseckanu mirođiju i lišće. Na kraju umešati umućeno jaje sa pavlakom i brašnom. Kuvati kratko i poslužiti.

Prijatno!