TRAMP: SRBIMA DATI SEVER KOSOVA!

Autor:

Vesti

21.08.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podelu Kosmeta otpisala je svaka zapadna država sve dok na vlast nije došao Donald Tramp. Sada ta opcija deluje izvesno, a oni koji su se u prvi mah protivili crtanju novih granica na Balkanu postepeno menjaju mišljenje.

Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Ne, nije ovo napisao neki srpski novinar, već informacija potiče iz samog srca vašingtonske administracije, u kojoj, sada nema sumnje, duvaju neki novi vetrovi. Ugledni američki portal Bazfid njuz, koji slovi za veoma upućen u sva zbivanja u Trampovom okruženju, ocenio je u opširnom tekstu posvećenom problemu Kosova da nam očigledno predstoji ozbiljno prekrajanje granica na Balkanu.

RepublikaFoto: Tanjug

- Glavne članice EU protivile su se bilo kakvim promenama granica na Balkanu, a sve doskora takav stav je imala i Amerika. Međutim, onda je došao Donald Tramp, čija je diplomatija otvorila prostor za priče o izmenama granica - piše Alberto Nardeli, inače bivši urednik u Gardijanu, poznat kao neko ko ima odlične informacije iz Bele kuće.

Novinar Alberto Nardeli, dobro upućen u zbivanja u Beloj kući, najavio plan o podeli pozivajući se na dva diplomatska izvora

PODRŠKA PLANU

Kako piše Nardeli pozivajući se na dva diplomatska izvora, "prema jednom, još nezvaničnom planu, koji bi podržala i Srbija, namera je da se severni delovi Kosova, gde uglavnom žive Srbi, pripoje Srbiji, koja bi, zauzvrat, Kosovu dala južniji deo pokrajine, u kom žive etnički Albanci". Taj plan, konstatuje on, ne dopada se pojedinim evropskim vladama, posebno Nemačkoj.

Konačno, piše Nardeli, i sadašnje i bivše diplomate s obe strane Atlantika smatraju da je Trampova administracija usvojila mnogo relaksiraniji pristup međunarodnim pitanjima.

Na tom tragu je i poznati američki analitičar za Balkan Januš Bugajski, koji ocenjuje da relativno zatišje u poslednjih nekoliko sedmica na temu Kosova Vašington i Brisel možda koriste kao probni balon da se Beograd i Priština dogovore.

Dačić: Ništa bez dogovora

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ivica Dačić

U Prištini je juče saopšteno da su članovi komisije za demarkaciju (određivanje graničnih linija) tzv. kosovske vlade započeli rad prikupljanjem dokumentacije o administrativnoj liniji prema Srbiji. Prema rečima sagovornika našeg lista iz Prištine, posredi je samo dodatni pritisak pred nastavak dijaloga u Briselu, koji ne može da izazove nikakav konkretan efekat.

U istom tonu je na pitanje o demarkaciji juče odgovorio i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, koji je poručio da "ne može biti nikakvih koraka u tom smeru dok se ne postigne dogovor".

U razgovoru za Srpski telegraf analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da postoje određene naznake da bi plan o razgraničenju mogao da dobije neki oblik podrške, posebno ako bi se Beograd i Priština dogovorili:

- U tom slučaju ne bi bilo nemoguće da Amerikanci svojim novim gledištem neutralizuju krajnje podozrive Evropljane. Isto tako, ostaje otvoreno pitanje Rusije i Kine, koje drže ključeve u SB. I s njima bi morali da se usklade interesi strana koje pregovaraju. Kompleksna je geopolitička jednačina, međutim, neke naznake postoje čim se o tome javno govori.

Tačke preokreta: Poraz Hilari i dolazak Boltona

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hilari Klinton

Prema procenama američkih stručnjaka za Balkan, nakon pobede Trampa nad Hilari Klinton na predsedničkim izborima, za promenu odnosa prema Balkanu bila je ključna još jedna tačka. Reč je o odlasku Herberta Rejmonda Mekmastera sa mesta savetnika za nacionalnu bezbednost (otvoreno zagovarao albanske interese) i dolasku na to mesto Džona Boltona, čoveka koji se protivio NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine.

UKLJUČEN I RAMA

Prema oceni analitičara Saše Borojevića, Trampovo preorijentisavanje na podelu Kosova je zapravo ključ za trajni mir na Balkanu, što je zapravo početak stvaranja "velike Srbije", "velike Albanije" i "velike Hrvatske".

Poslednjih dana, inače, primetna je i promena retorike u prištinskim medijima, institutima i nevladinim organizacijama, posebno onim koji su bliske Hašimu Tačiju. Tako je, na primer, uticajni kosovski institut za istraživanje i razvoj politike objavio studiju u kojoj se navodi da se od svih rešenja najšire i najpodrobnije govori o podeli koju su, kako kažu, u razmatranje uzeli Tači i albanski premijer Edi Rama.

Server ruši ideju: Razgraničenje bi pocepalo čak sedam država

RepublikaFoto: youtube.com/zeriamerikes
Danijel Server

Promena klime pod uticajem Donalda Trampa u Beloj kući izazvala je pravu paniku među njegovim oponentima iz takozvane američke duboke države, čiji je najveći eksponent bila Hilari Klinton. Zagovornici takve politike bili su potpuno naklonjeni Albancima, a jedan od onih koji su se najviše eksponirali bio je i ostao Danijel Server sa Univerziteta "Džon Hopkins", koji slovi kao stručnjak za Balkan.

- Podela Kosova otvorila bi pitanje granica u nekoliko država: Makedoniji, BiH, Crnoj Gori i Srbiji, a osnažila bi predsednika Rusije Vladimira Putina u pokušaju da preotme teritoriju od Gruzije, Moldavije i Ukrajine. To zaista otvara Pandorinu kutiju - poručio je Server, ne pominjući zašto mu se Pandorina kutija nije priviđala dok je rasturana Jugoslavija ili dok se Kosovo otcepljivalo od Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Petar

21.08.2018 09:09

Mnogo je truda trebalo uloziti kako bi najmocnija svetska sila prihvatila da promeni stav.

milos

21.08.2018 09:09

treba dobro razmisliti, jer to pvlaci mnoge druge probleme za sobom, a samim tim ce i ostali nasi susedi biti nezadovljni

Nina

21.08.2018 09:10

Albanci nemaju podrsku velikih sila, kakvu su imali do pre par godina

Maja

21.08.2018 09:17

Konačno da i SAD pokaže razumevanje za Srbiju!