SPREMAN OPASAN PLAN ZA UDAR NA SRBIJU: Neko pali fitilj, goreće BALKAN

Autor:

Vesti

23.09.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šutanovac: Postoje interesi da se region u kom se nalazi naša zemlja zapali tako da dođe do sukoba

SPREMAN OPASAN PLAN ZA UDAR NA SRBIJU: Neko pali fitilj, goreće BALKAN

Foto: Profimedia/AFP, Nemana Paničić

Srbija je u opasnosti zbog namere da se težište sukoba iz Ukrajine, koji traje već 19 meseci, kao i planetarna pozornost na taj rat s Rusijom prebaci na drugi region. Plan je da se novi fitilj zapali na našim prostorima, koji deo međunarodnih igrača zbog kosovskog čvora vidi kao idealnu podlogu za širenje sukoba na Balkanu. 


VELIKA PRETNJA


Na alarmantnu pretnju ukazao je predsednik Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac. Upozorio je da postoje interesi da se region u kom se Srbija nalazi zapali tako da dođe do sukoba da bi se skrenula pažnja s velikog sukoba u Ukrajini:


- To Srbija ne sme ni na koji način da dozvoli jer bi u toj situaciji prošla mnogo gore nego što zaslužuje. Od dana kad je izabran za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima jednu ideju, neprihvatljivu za ceo region, a to je "velika Albanija". Kurtiju nije interes da rešava probleme građana na KiM, već ima aspiracije na teritorije koje su van KiM. I to su sada prvi put primetile izvršne vlasti EU i SAD.
Uočeno je, objasnio je Šutanovac, da postoji grupacija poslaničkih klubova širom Evrope, koji su i kosovski lobisti, pa objavljuju razna saopštenja, potpisuju razne inicijative...
Republika

Foto: Printscreen

Dragan Šutanovac

 

- Dobro je što konačno te zapadne zemlje, koje inače insistiraju da se sve što se potpiše uvek i sprovede, sada to javno i govore. Kurti ide u destabilizaciju celog regiona, pravi policijske baze na severu KiM, koje služe za zastrašivanje Srba i koje bi se eventualne koristile u sukobu sa Srbijom. 


Za Srbiju je, istakao je, važno da pokuša da, sa što manje posledica, izbegne sukobe, koji, koliko god da su daleko, jesu prisutni na neki način u medijskom prostoru, međuljudskim odnosima, ali i privredno-ekonomski jer su privredni saradnici naše države u problemu zbog rata u Ukrajini:
- Srbija mora da pazi da ne dođe u sukob sa Kforom, u kom bi Kurti najviše profitirao.


DRUGI RED


Programski direktor Centra za stratešku analizu Darko Obradović kaže da je zapadni Balkan dugo vremena ruski strateški zalog za destabilizaciju južnog krila EU. I u ovom trenutku, kako navodi za Srpski telegraf, Rusija ima interes i predano radi na destabilizaciji preko kompleksne mreže svojih pouzdanika u svim državama regiona. A tu su bar još tri države van Evrope:


- EU se, nažalost, još bori sa sopstvenim geopolitičkim slepilom i odsustvom pravovremenih reakcija, u prvom redu kada je reč o destruktivnim postupcima Kurtija, a u drugom u pogledu ubrzanog proširenja. Odsustvo jasne političke odluke po pitanju proširenja u kombinaciji s lokalnim nacionalizmom i etničkim tenzijama stvara povoljan ambijent za upliv bar tri neevropske zemlje i održavanje atmosfere predkonfliktnog stanja.
Ukoliko u Briselu ne shvataju da je ključ za region, tvrdi Obradović, u nadnacionalnim integracijama, onda su postupci vodećih političara s Kosova i BiH posledica strateškog propuštanja:


- Očigledno je da nam ovde treba američko zalaganje da bi zapadni Balkan zaista bio bezbedan i integrisan u EU.

Obradović: Rusija predano radi na destabilizaciji


 

Prelivanje rata moguće, ovde je to već viđeno

Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost, objašnjava za Srpski telegraf da uvek postoji opasnost od prelivanja sukoba i da je to na ovim prostorima već viđeno:


- Kada se završio rat u Libanu, počeo je u Bosni. Inače, prelivanja i sada već ima - Jermenija, Azerbejdžan. Ovaj region je pogodan zbog stalnih tenzija, a najpre problema na KiM. U borbi velikih SAD, Turske, Kine, Rusije... najmanje interesa da se ovde zapali fitilj ima Srbija. Ako se oslonimo na Rusiju, možemo proći kao Jermenija, a zbog otpora prema Zapadu ne možemo računati na pomoć Alijanse. Neutralnost je sve manje održiva u svetu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading