"HOP NA KOP" SEZONA! NA KOPAONIKU ZIMSKA ČAROLIJA ZA SVE LJUBITELJE SKIJANJA! Ove sezone prava idila za početnike i iskusne skijaše – uživajte u čarima planinskog raja!

Autor: Republika/T.V.

Vesti

19.12.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kopaonik, najprepoznatljivi srpski skijaški centar, nije samo destinacija za zimski odmor, ali definitivno predstavlja mesto gde se susreću ljubitelji prirode, sporta i avanture tokom cele godine.

"HOP NA KOP" SEZONA! NA KOPAONIKU ZIMSKA ČAROLIJA ZA SVE LJUBITELJE SKIJANJA! Ove sezone prava idila za početnike i iskusne skijaše – uživajte u čarima planinskog raja!

Foto: Andrej Nihil

Kopaonik, najveći planinski masiv u Srbiji sa svojih 80 kilometara dužine, nije samo omiljena destinacija tokom zimskih radosti, već i prirodni raj za posetioce tokom letnjih meseci.

Ovaj planinski biser, često nazivan kratko "Kop", svoj naziv duguje bogatim rudnim resursima koji su privlačili pažnju od davnina.

Sa preko 200 sunčanih dana godišnje, Kopaonik je zasluženo dobio nadimak "planina sunca". Ova planina nije samo poznata po zimskim sportovima, snoubordingu, već i po svojoj jedinstvenoj ponudi letnjih aktivnosti, uključujući paraglajding koji kombinuje letenje i skijanje.

Planina se ponosi prirodnim bogatstvima i prepoznatljivim pejzažima, pružajući uživanje u svežem planinskom vazduhu.

Republika

Foto: Branko Radičević

 

Zimska idila na Kopaoniku

Kopaonik je poznat po stazama koje su pogodne kako za početnike, tako i za iskusne skijaše i ljubitelje snoubordinga.

Takođe, Kopaonik je proglašen nacionalnim parkom zbog izuzetnih prirodnih vrednosti. 

Obiluje različitim vrstama biljaka, uključujući četiri vrste koje su ugrožene u Evropi, a prelepi pejzaži nude pogled do Šar-planine, Komova i Stare planine.

Republika

Foto: shutterstock

 

Zimska čarolija na Kopaoniku za sve ljubitelje skijanja

Kopaonik predstavlja dragoceno prirodno bogatstvo Srbije, mesto gde se susreću ljubitelji prirode, sporta i avanture tokom cele godine.

Najprepoznatljivi srpski skijaški centar, nije samo destinacija za zimski odmor. Sa svojih 80 kilometara dužine, ova planina pruža idealne uslove za aktivan odmor tokom cele godine.

Veliki ponos predstavlja i najveći turistički kompleks na visoravni Ravni Kopaonik, i to sa mnoštvom smeštajnih opcija i razgranatim sistemom ski-staza i žičara.

Posetioci mogu birati između 24 žičare i brojnih ski-liftova, takođe na raspolaganju im je 12 kilometara staza za nordijsko skijanje. 

Naime, popularnost tokom zimske sezone, prenosi se i na naredni period, pa tako tokom letnjih meseci, posetioci mogu uživati u pešačenju kroz netaknutu prirodu, istražujući staze koje vode do izvora Metođe ili Semeteškog jezera.

 

Republika

Foto: Andrej Nihil

 

Najuporniji avanturisti mogu se uspeti do 2.017 metara visokog Pančićevog vrha, najvišeg vrha planine.

Pored toga, ova planina je odličan izbor i za sve one koji se odluče za porodični odmor na ovom mestu, s obzirom na to da nudi raznovrsne aktivnosti za decu, uključujući škole košarke, tenisa, jahanja i učenja engleskog jezika.

Takođe, Kopaonik postaje omiljeno mesto za sportske ekipe koje se pripremaju za velika takmičenja, zahvaljujući prijatnoj klimi i sportskim terenima, pa tako ostaje neodoljiva destinacija tokom cele godine, kombinujući zimsku magiju i letnju svežinu, pruža posetiocima širok spektar aktivnosti i nezaboravnih doživljaja.

Mesto bogate istorije i kulturnog nasleđa

Kopaonik, behar prirode i izvanrednih planinskih pejzaža, ne samo da nudi izvanredne uslove za rekreaciju, već je i svedok bogate istorije, od antičkih do srednjovekovnih perioda.

Još u antičkom i srednjovekovnom dobu, Kopaonik je bio poznat po svojem rudnom potencijalu, što potvrđuju ostaci rudarskih naselja poput Starog trga i Novog brda.

Srednjovekovna istorija Kopaonika ogleda se kroz njegovu ulogu kao središta srpske države, što se odražava u ostacima utvrđenih gradova Zvečan, Koznik i Maglič u njegovoj blizini.

Republika

Foto: Andrej Nihil

 

Okolina Kopaonika krije neke od najlepših crkava i manastira srednjeg veka, uključujući Gradac, Pavlicu, Studenicu, Žiču i Sopoćane.

Pored religijskih objekata, u blizini se nalazi crkva posvećena Metodiju Olimpijskom, koju su sagradili Rimljani u 3. veku, kao i lokalitet "Nebeske stolice" posvećen Svetom Prokopiju, zaštitniku rudara.

Veliki banjski kompleksi Jošaničke, Lukovske i Kuršumlijske banje, smešteni u podnožju planine, pružaju odlične uslove za odmor i uživanje.

Kopaonik, osim svoje prirodne lepote, nosi i duboku istorijsku i kulturnu vrednost koja čini ovo mesto jedinstvenim spojem prošlosti i sadašnjosti. Posetioci imaju priliku da istraže i dožive duhove prošlih vremena dok uživaju u čarima planinskog raja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading