Vučić: Predlog neće biti "Dragi Albanci, prepuštamo vam sve"

Autor: Tanjug

Vesti

19.02.2018

22:25 >> 23:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da ne želi da učestvuje u bilo čemu što bi nas vodilo u ratove, ali i da predlog sa kojim će izaći pred građane Srbije u vezi Kosova sigurno neće biti „dragi Albanci, prepuštamo vam sve“.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
 Aleksandar Vučić

- Ja ću svakako izaći sa predlogom, pošto nisam bio kukavica ni kada smo sproveli fiskalne reforme, čime se hvalimo i dičimo, a i drugi hvale. Imaću hrabrost da kažem šta je predlog. Ako ga ne bi imali, imali bismo zamrznuti konflikt - objasnio je on. 

Da odsečemo ruku zbog nepravde?

Vučić je, u emisiji "Ćirilica", ukazao da se postavlja pitanje hoćemo li mi Srbi zbog toga što smo ljuti, doživeli nepravdu, što su samo nas bombardovali i izvršili agresiju, da sebi odsečemo još jednu ruku u budućnosti. 

- Od 1989. godine u Vojvodini imamo negativni prirodni priraštaj, od 1992. u centralnoj Srbiji, brojevi su dramatični za Srbiju, nestajemo kao nacija. To što ekonomski rastemo je nedovoljno brzo da možemo da se poredimo sa Nemačkom i Francuskom. I dalje će biti za 5 ili 10 godina bolji život u tim zemljama, i kada budemo članica EU mnogo brže će ljudi odlaziti tamo, nego sada - upozorio je on. 

Rekao je da bi smeo da kaže bilo šta, a da je drugo šta bi bile posledice, te da on kao predsednik razmišlja o posledicama. 

Kampanja protiv Srbije

- Bili bi prokazani kao zemlja i narod, na rubu svih događaja i bila bi vođena kampanja u svim svetskim medijima protiv Srbije, koju ne bi mogli da zaustavimo. Kako u američkim medijima da vodite kampanju protiv Prištine, kada su oni sponzori njihove nezavisnosti - upitao je Vučić dodajući da protiv nas hoće da vode kampanju.

Ukazao je da kada postavi pitanje strancima o tome da su dali Albancima nezavisnost bez referenduma, iako imaju matičnu državu, dakle, dali im dodatno pravo na opredeljenje bez iskazivaja volje na samoopredeljenje, što je stravičan presedan, oni kažu da je to bilo tako tada. 

Vučić je naveo da je referendum održan u Kačaniku 17 godina pre proglašenja jednostrane nezavisnosti bez valjanog formalnog referenduma. 

- Svi međunarodni akti su pogaženi - podvukao je on. 

Pandorina kutija

Vučić je istakao da sada kažu da ne smemo da pitamo za neku teritoriju, jer ako to pitamo kažu nam da otvaramo Pandorinu kutiju i da to radimo zbog Republike Srpske. 

On je istakao da moramo da razumemo da nema ljubavi, principa i bilo čega. 

- Poštuju nas danas nešto više što smo ekonomski i politički snažniji. Zato smo danas poštovaniji, ugledniji i uvaženiji. Ne vole nas ni manje ni više, jer imaju svoje interese, a mi naše - podvukao je Vučić. 

On je preneo da, kada pita strance kako da objasni svom narodu da se Albancima može dati 10. 000 kvadratnih kilometara, i to bez ikakvog objašnjenja, a da Srbi nemaju pravo na to, "vlada tišina i pogled u plafon i nebo". 

Ponovio je da Srbija danas ekonomski napreduje, stabilno i sigurno, da se čvrsto drži i čuva stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu. 

"Moj stav o Kosovu krajem aprila"

- O rešenju za Kosovo reći ću šta mislim krajem aprila, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vucić, primetivši da su ideje koje se ponovo pojavljuju poslednjih dana - o podeli i sličnim modelima - neozbiljne, a da mi treba da idemo sa ozbiljnim ciljevima. 

Kako je rekao, on je više takvih papira, koji su nudili rešenja, pocepao do sada. 

- Više različitih papira sam do sada pocepao. 

Upitan ko to radi, rekao je ceo svet, aludirajuići da je to zapadni svet, koji je priznao Kosovo, ali, kako je primetio, mi moramo da budemo ti koji ćemo da razmišljamo i da idemo samo s ozbiljnim ciljevima.

Pahor će da ubedi Španiju?

 Vučić je upitao večeras kako slovenački predsednik Borut Pahor želi da ubedi preostale članice EU da priznaju jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, kada nam je Španija sve veći saveznik, a što se razgovora sa nemačkim vicekancelarom Zigmarom Gabrijelom tiče preneo je da Nemačka želi da Srbija pronađe sporazum sa Albancima i da im je svejedno da li je to forma priznanja ili nije.

Osvrnuo se i na izjavu albanskog predsednika Edija Ramu koji je tražio da Albanija i Kosovo imaju jednog predsednika, rekavši da to gotovo niko iz Prištine nije osudio. 

- Oni gube živce, jer vide poštenu poziciju Srbije. Ponosan sam na to što su građani Srbije omogućili da imam poštenu poziciju, da čvrsto štitim naše interese, a da smo uvek spremni na kompromis. Na drugoj strani Albanci neće da razgovaraju, žele Veliku Albaniju. Mi ne želimo Veliku Srbiju već samo da sačuvamo identitet Srba, da imamo bezbednost za Srbe i u Hrvatskoj i Sloveniji, a ne treba nam deo ni slovenačke ni hrvatske teritorije. Nama je samo važno da Srbi budu bezbedni, da imaju pravo da koriste svoje pismo, sačuvaju prezime i vole svoju Srbiju - kazao je Vučić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (41)

Loading
Hedona

19.02.2018 22:34

Aleksandar Vučič ima rešenja koja će da zaštiti naš narod na KiM.

Naca

19.02.2018 22:38

Normalizacije odnosa nema i ne može biti bez vraćanja 250.000 raseljenih, a to EU odlično zna.

Goran

19.02.2018 22:40

Kada dođe povuci potegni popustiće Albanci jer ima Srbija napokon dobru zaleđinu.

milica

19.02.2018 22:53

Ni po koju cenu to im nesmemo propustiti