ĐURĐEV: Vreme je za srpsko-srpsku toleranciju koja mora početi od odnosa prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Autor:

Vesti

08.03.2023

19:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska liga poziva sve javne delatnike kako u Srbiji, tako i među celokupnim srpskim nacionalnim korpusom, na jedinstvo i srpsko-srpsku toleranciju u ovim, u geopolitičkom, državnom, ekonomskom, socijalnom i svakom drugom smislu, izuzetno složenim i izazovnim vremenima za Srbiju i srpski narod, izjavio je Aleksandar Đurđev, poslanik i predsednik Srpske lige.

ĐURĐEV: Vreme je za srpsko-srpsku toleranciju koja mora početi od odnosa prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Foto: srpskaliga.rs

Odbrana Kosova i Metohije kao sastavnog dela teritorije Republike Srbije, uz očuvanje mira u celom našem regionu, predstavlja danas prioritet svih onih koji našoj zemlji žele dobro. Jedan od stubova te odbrane, kako kroz vekove iza nas, tako i danas bila je, jeste i biće Srpska pravoslavna crkva.

Prenoseći kosovski zavet u svim krajevima Srpstva, čuvajući nemanjićku državotvornu svest i negujući svetosavski duh našeg naroda, Srpska pravoslavna crkva dala je nemerljiv doprinos da kosovski zavet bude ispunjen oslobođenjem Kosova i Metohije 1912. godine, baš kao što ga danas čuva svojim molitvama i svojom sveopštom hrišćanskom i svetosavskom misijom na njegovom prostoru, predvođena Patrijarhom Porfirijem, uprkos tolikim iskušenjima i opasnostima. 

Zato je važno da danas, u vreme kada mnogi centri moći žele da Kosovo i Metohiju otmu Srbiji i srpskom narodu, imamo poverenje u namere Srpske pravoslavne crkve da Kosovo i Metohiju odbrani i da se, poučenim istorijskim iskustvom, uzdamo u njenu mudrost. Ako je išta u našem narodu trajno, organizovano, moralno uzvišeno, čestito i mudro, onda je to Srpska pravoslavna crkva. Srpsko-srpska tolerancija, koja nam je potrebnija više nego ikada, mora bezuslovno početi od našeg odnosa prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ne tražimo kalkulantski i politikantski pristup Kosovu i Metohiji tamo gde ga nikad nije bilo niti će ga ikad biti. Ne tražimo brvno u očima koje i dalje i bolje vide od nas.

Ne budimo nestrpljivi prema onima čije se strpljenje meri vekovima. Ne tražimo, ne daj Bože, neprijatelja u nama samima, jer Srpska pravoslavna crkva smo svi mi, ne samo verujući, već i svi oni koji poštuju istoriju, tradiciju i kulturu naše države. Budimo, stoga, sabrani oko naše Crkve kako je oduvek i bivalo, te zajedno sa njom sačinimo nepremostivu branu onima koji bi da nas najpre razjedine i međusobno posvađaju, a onda i da nam uzmu Kosovo i Metohiju.

Vođeni mudrim rečima Njegovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko-tuzlanskog Gospodina Fotija da je Kosovo štit, a ne mit, Srpska liga poziva vaskoliki srpski narod, njegovu inteligenciju i sve građane Srbije da odbacimo neosnovane i neumesne podvale o planiranim izdajama, prodajama i predajama i da zajedno ujedinjeni budemo štit – štit našeg Kosova i Metohije, naše Srbije i naše Srpske pravoslavne crkve. 

 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading