PLENKOVIĆU, DŽABA TI AMERIČKI BREDLI I DALJE ĆE SRBIJA IMATI JAČU VOJSKU: Hrvati ne mogu da prežale što nam gledaju u leđa, krenuli u nabavku

Autor:

Vesti

30.01.2022

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije prošlo ni tri dana otkako se pojavila nova lista vojne moći na kojoj je Srbija ispred Hrvatske (što su komšije veoma teško podnele), a u Zagrebu su povukli prve konkretne poteze, koji bi, kako smatraju, trebalo da im pomognu da nas ponovo preteknu. Tako je objavljeno da je hrvatska vlada ugovorila sa SAD kupovinu borbenih vozila tipa bredli (bradley), čija je ukupna vrednost 196,4 miliona dolara. Tu vest ponosno je saopštio premijer Andrej Plenković.

PLENKOVIĆU, DŽABA TI AMERIČKI BREDLI I DALJE ĆE SRBIJA IMATI JAČU VOJSKU: Hrvati ne mogu da prežale što nam gledaju u leđa, krenuli u nabavku

Foto: Tanjug/AP

Trudili se, ne trudili, međutim, nama će morati da gledaju u leđa, s obzirom na to da je za ovu, kao i naredne godine, predviđeno dalje ozbiljno opremanje i osposobljavanje Vojske Srbije (pogledajte okvir). U Zagrebu su, naravno, navikli na neke druge slike od pre desetak godina, kada smo čak i uništavali vojnu opremu u dogovoru s NATO, ali ništa više nije isto...

Ipak, da počnemo od komšija. Plenković je u obraćanju novinarima nakon sednice užeg kabineta vlade rekao da je u ranijoj fazi ponuda SAD bila da njihova donacija iznosi 45 miliona dolara, ali da je u razgovorima taj iznos podignut na 51,1 milion dolara, dok će ostatak novca platiti Hrvatska.

Prema ranijem dogovoru, u opticaju je bila nabavka 62 borbena vozila, pet za obuku i 17 za popravke, odnosno rezervne delove. Plenković je rekao da je konačni dogovor da sva 62 borbena vozila budu modernizovana i da je za to obezbeđeno 28 miliona dolara donacije. Umesto 17 vozila za rezervne delove, biće 22, a oprema ovih vozila biće takva da uključuje 25 mm automatski top, mitraljez, protivoklopne rakete...

- Na taj način će hrvatska vojska dobiti novi kvalitet i biti opremljena za izvršavanje zadataka - rekao je premijer i dodao da će se modernizacija vozila odvijati u Slavonskom Brodu i da neće sva vozila stizati odjednom.

Kako prenose čak i neki hrvatski mediji, teško je poverovati da ovako nagla finalizacija dogovora sa SAD, koji se prethodno otegao kao gladna godina, nema veze s lošijim rangiranjem Hrvatske na listi vojne moći za 2022. I to onoj u čiju relevantnost niko ne sumnja - najpoznatijeg svetskog vojnog portala Global firepower. Nadali su se Hrvati i pre bredlija da će im pomoći nedavna kupovina 12 francuskih aviona rafal, ali očigledno su se u tome grdno prevarili.

Sajt Global firepower svake godine, još od 2006, objavljuje godišnji izveštaj i rang-listu 140 nacionalnih oružanih snaga. Na najnovijoj Srbija je na 61, a Hrvatska na 62. mestu.

Republika

Foto: commons.wikimedia.org/US-Army history images

Bredli (Foto: Arhiva)

Kako je objavio Večernji list, činjenica je da se u poslednjih nekoliko godina Srbija intenzivno naoružava i diže godišnje svoj vojni budžet i po četrdesetak odsto. Hrvatski list podseća da se pre samo pet godina ta zemlja nalazila na 68. mestu, dok je Srbija bila na 89.

- A pogledajte stanje sada. Nije to iznenađenje, kada se zna da je u međuvremenu Srbija modernizovala celu eskadrilu od 12 migova-29, nabavila dvadesetak tenkova T-72, novi protivavionski raketni sistem "Pancir S-1", potom borbene helikoptere mi-35, te novi protivoklopni raketni sistem "Kornet", sve iz Rusije - piše Večernji list.

Dodaju i da Srbiji uskoro iz Kine stiže PVO sistem velikog dometa FK-3 (pandan ruskom S-300), a već su stigle kineske borbene bespilotne letelice, kao i da dolaze slične iz Turske.

MOĆ U REGIONU

61. Srbija
62. Hrvatska
115. Albanija
123. BiH
131. Crna Gora
134. S. Makedonija

PRVIH 10 NA LISTI

1. SAD
2. Rusija
3. Kina
4. Indija
5. Japan
6. Južna Koreja
7. Francuska
8. Velika Britanija
9. Pakistan
10. Brazil

KO ČIME RASPOLAŽE
  SRBIJA HRVATSKA
VOJNICI 25.000 15.000
AVIONI 27 12
HELIKOPTERI 51 40
TENKOVI 323 72

Šta Srbija dobija u 2022.

  • 6 nora
  • 6 naših haubica (dosad ih ima 12)
  • 12 "Pasarsa"
  • 18 lazara
  • 20 miloša
  • 10 MRAP (oklopni transporteri s najvišim nivoima zaštite)
  • 2.000 novih kompleta balističke zaštitne opreme
  • 2.000 modularnih pušaka
  • 3 helikoptera mi-17
  • 18 setova raketa mistral (montiraju se na "Pasarse", stižu iz Francuske)
  • 5 malih miloša
  • 66 hamera
  • FK-3 PVO sistem (kineski pandan S-300)

Planovi do 2026.

  • 22 radara
  • 4 helikoptera mi-35 (poručeni iz Rusije)
  • 2 aviona CASA C-295 (za transport i padobrance)
  • 10 H-145 "Erbasovih" helikoptera
  • 2 nove baterije "Pancira S"

Vulin: Zašto sada ćuti ambasador u Zagrebu?

Republika

Foto: printscreen/TV Pink

Aleksandar Vulin

Ministar policije Aleksandar Vulin konstatovao je da se Hrvatska pohvalila da kupuje i dobija nova bredli oklopna vozila od SAD, te da ambasador SAD u Zagrebu nema potrebu da, kao njegov kolega u Beogradu, javno pita zašto se Hrvatska naoružava.

- Kada Srbija nabavi naoružanje, o tome se priča i traže se razlozi zašto se vojnoneutralna Srbija oprema. Kada Hrvatska, članica NATO, uloži ogroman novac u opremanje svoje vojske, niko ne pita ništa. Tada ambasador SAD u Zagrebu nema potrebu da, kao njegov kolega u Beogradu, javno postavi pitanje zašto se Hrvatska naoružava i da li susedi Hrvatske treba da budu zabrinuti zbog njenog naoružavanja - navodi Vulin.

Vulin se pita i da li onda to znači da pitanja američkih ambasadora zavise od porekla oružja koje se kupuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading