GEJ PARADA: Šetnja gotova, Beograd odblokiran

Autor: Dragana SIMIĆ, Republika

Vesti

17.09.2017

09:45 >> 13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šareni baloni i zastave duginih boja na Cvetnom trgu, uz okupljanje organizatora i učesnika Gej parade, označavaju da će danas biti gužve u centru Beograda... Tačnije, gužva je počela od ranih jutarnjih sati, saobraćaj je praktično obustavljen, policije ima više od građana, a stići iz jedne u drugu gradsku opštinu predstavlja finu pešačku avanturu za Beograđane koji cene pešačenje ili žele da bolje upoznaju svoj grad, a ne samo da ga gledaju kroz stakla autobusa, tramvaja ili trolejbusa.

 

TOK  GEJ  PARADE
14.10 - Goran Miletić, predstavnik organizacionog odbora Parade ponosa najavio je da će Parada naredne godine biti održana u istoj nedelji između 10. i 16. septembra i da očekuje još veći broj učesnika nego danas, kada ih je bilo oko 1.000.

- Pozivam vas da nas sledeće godine bude još više, a mi ćemo se potruditi da napravimo još bolji program - rekao je Miltić.

Foto: ST/D. SIMIĆ

13.50 - Prajd polako provodi kraju. Uz pesmu "I will survive", ples i držanje za ruke, učesnici, mediji i organizatori se polako razilaze.

RepublikaFoto: ST/D. SIMIĆ

13.33 - Najbolja kreacija Parade.

Foto: ST/D. SIMIĆ

13.30 - Kuma i učenici stigli na Trg republike.

RepublikaFoto: ST/D. SIMIĆ 

13.33 - Prajdu i kumi se kod Terazija pridružio Čedomir Jovanović.

RepublikaFoto: ST/D. SIMIĆ
 

13.11 - Šetnja se nastavlja Ulicom kralja Milana do Terazije uz muziku, balone i zastave boje duge.

RepublikaFoto: ST/D. SIMIĆ

13.05 - Gej parada je počela. Učesnici su krenuli u šetnju uz pesmu Jelene Karleuše "Slatka mala".

13.00 - Učesnicima se konačno obratila kuma Parade Jelena Karleuša:
- Smatram da je borba za ljudska prava moralna obaveza svakog od nas. Smatram da biti rođen drugačiji ne sme da bude cilj napada i govora mržnje. Nadam se da jednog dana našu decu možemo da naučimo da je Parada bila mesto gde smo se borili za njihovu bolju budućnost.

Foto: ST/D. SIMIĆ

12.53 - Podizanje zastave Parade u iščekivanju kume Jelene Karleuše

12.41 - Učesnicima su se obratili organizatori koji su se zahvalili svima koji su došli i napomenuli da će nastaviti da se bore za društvo ravnopravnosti.

- Svašta se menjalo, ali naša želja da stvaramo bolje društvo nije. Društvo u kom se mržnja kažnjava, a ljubav slavi i u kojem voliš onog koga želiš, a ne onog kog moraš. Danas šetamo za one koji nisu tu, koji se plaše - poručili su organizatori beogradske Gej parade.

Foto: ST/D. SIMIĆ

 

12.28 - Paradi su prisustvovali i gradonačelnik Siniša Mali i ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Gradonačelnik je iskoristio priliku i da napravi selfi sa učesnicima Prajda.

Foto: ST/D. SIMIĆ

12.10 - Premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa učesnicima Gej parade.

RepublikaFoto: ST/D. SIMIĆ

12.03 - Veselo na ulicama Beograda.

11.55 - Učesnicima Parade obratila se premijerka Ana Brnabić.
- Drago mi je što smo zemlja koja ima razumevanja prema različitostima. Srbija ne sme da ima govor mržnje. Ne smem ni da pomišljam na fizičko nasilje iz tog istog govora mržnje. Ljudi imaju pravo da šetaju i mi to pravo moramo da im obezbedimo. Jako sam srećna jer je Srbija pokazala da to može. Ove godine je mnogo manje obezbeđenja i tenzije, što me raduje. Vlada je od 2014. godine dala jasan signal da će se ljudska prava u Srbiji poštovati. Malim koracima pokazujemo da zajedno možemo više.

11.43 - "Pojačanje" za šetnju ulicama Beograda.

Foto: ST/D. SIMIĆ

10.47 - Policija obezbeđuje učesnike Parade.

Foto: ST/D. SIMIĆ

10.03 - Dizanje zastave Gej parade.

Foto: ST/D. SIMIĆ

10.00 - Okupljanje učesnika na Cvetnom trgu i dizanje zastave.

Foto: ST/D. SIMIĆ
9.30 - Ulica kralja Milana od 9.30 zatvorena je za saobraćaj, a za njom i Kneza Miloša. U centru grada postavljaju se i ogromne rampe koje će sprečiti Beograđane da se njima provozaju.

 

 

 

b

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading