VUČIĆ OBAVESTIO EL SISIJA O SVIM IZAZOVIMA SA KOJIMA SE SRBIJA SUOČAVA: "Potvrdili smo značaj jačanja srpsko-egipatskog strateškog partnerstva i prijateljstva" (FOTO)

Autor:

Vesti

17.04.2024

14:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najavljena je i poseta predsednika Vučića Egiptu

VUČIĆ OBAVESTIO EL SISIJA O SVIM IZAZOVIMA SA KOJIMA SE SRBIJA SUOČAVA: "Potvrdili smo značaj jačanja srpsko-egipatskog strateškog partnerstva i prijateljstva" (FOTO)

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/buducnostsrbijeav/

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fatahom al Sisijem.

Obavestio sam predsednika El Sisija o aktuelnim izazovima sa kojima se suočava Srbija.


Još jednom smo potvrdili značaj koji pridajemo nastavku jačanja srpsko-egipatskog strateškog partnerstva i prijateljstva, zasnovanog na međusobnom razumevanju i nedvosmislenoj podršci.

Radujem se dogovorenoj poseti Egiptu 10. juna ove godine
- napisao je Vučić na Instagramu.

 

 

Podsećamo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas delegaciju kineske provincije Hebei na čelu sa sekretarom provincijskog Komiteta Komunističke partije NR Kine Nijem Juefengom, sa kojim je razgovarao o jačanju strateškog partnerstva, kao i o unapređenju saradnje u oblasti zelenog i niskougljeničnog razvoja čelika, ekonomije i trgovine, logistike i tehnologije. Predsednik je naglasio da je kompanija HBIS, čije sedište je upravo u provinciji Hebei, stub ove višestruke saradnje i jedan od nosećih zajedničkih projekata naših zemalja u okviru inicijative „Pojas i put“.

Predsednik je na početku sastanka iskoristio priliku da još jednom uputi iskrenu zahvalnost predsedniku Si Đinpingu na ogromnom doprinosu i ličnom angažovanju u promovisanju snažnih bilateralnih odnosa između Srbije i Kine, što je dodatno potvrđeno prošle godine kada su naše dve zemlje potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini.

Predsednik Vučić je istakao da je u okviru saradnje sa Kinom, partnerski odnos sa provincijom Hebei od izuzetnog značaja za Srbiju, budući da je u pitanju jedna od ekonomski najsnažnijih regija sa impresivnom godišnjom stopom rasta i ogromnim ulaganjima u razvoj novih tehnologija i industrija, na kojima paralelno radi uz ubrzanu modernizaciju postojećih postrojenja.

U tom kontekstu, HBIS Serbia je imao značajna ulaganja u ekološku proizvodnju čelika, sledeći korporativnu posvećenost HBIS dekarbonizaciji i zelenim tehnologijama.

- Železara Smederevo simbolizuje ekonomski razvoj naše zemlje, budući da je i dalje jedan od prvih izvoznika iz Srbije, uprkos složenim geopolitičkim prilikama koje su ostavile traga u svim ekonomijama Evrope i šire -  istakao je predsednik i dodao da je 

Srbija impresionirana napretkom koji je kineska industrija napravila u provinciji Hebei, pogotovo u zelenoj vodoničnoj tehnologiji za proizvodnju čelika bez ugljenika, što bi moglo da donese još novih projekata od ključnog značaja za Srbiju i region. 

Predsednik je pozvao kineske kompanije zainteresovane za investiranje u brojnim drugim oblastima, poput poljoprivrede i infrastrukture da dođu i ulažu u Srbiju, budući da je dosadašnja saradnja između dve zemlje, utemeljena na poverenju i partnerskom odnosu, rezultirala realizacijom nekih od najvažnijih projekata koji su snažno pokrenuli rast i razvoj Srbije.  

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Vanja

17.04.2024 14:52

Ovaj susret će značajno učvrstiti kao i unaprediti odnose i bilateralnu ekonomsku i privrednu saradnju Srbije sa Egiptom.

Laki

17.04.2024 14:59

Jačanje partnerstva i prijateljstva su odlika dobrog vošenja države.

Maja

17.04.2024 15:02

Jačanje srpsko-egipatskog partnerstva je izuzetno značajan za našu zemlju.

Danka

17.04.2024 15:04

Србија се грчевито бори да своју спољну политику јача на свим пољима и са свим својим пријатељима и партнерима!