"TAČI JE BIO GLAVNI, GLAVNI ŠTAB OVK JE NEŠTO KAO MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA"! Šokantno svedočenje američkog diplomate na suđenju albanskim teroristima u Hagu!

Autor:

Vesti

25.03.2024

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jednoj šupi video sam jednog ili dvojicu srpskih zarobljenika. Vojnici OVK su mi rekli da će ih iskoristiti za razmenu. OVK je 1998. otela članove Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove u okolini Mališeva. Jedan od vođa OVK u egzilu Bardulj Mahmuti rekao nam je da su oni kolaboranti sa Srbima i da su pozivali stanovništvo da preda oružje, rekao je Berns.

"TAČI JE BIO GLAVNI, GLAVNI ŠTAB OVK JE NEŠTO KAO MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA"! Šokantno svedočenje američkog diplomate na suđenju albanskim teroristima u Hagu!

Foto: Youtube

Šon Berns

Na suđenju bivšim komandantima paravojske, Specijalizovani sud za ratne zločine u Hagu je svedočio američki diplomata i šef američke posmatračke misije na Kosovu 1998. i 1999. godine, Šon Berns.

Berns je svedočio o komandnoj odgovornosti Glavnog štaba tzv. OVK, navodeći da je portparol Jakup Krasnići naredio oslobađanje osmorice vojnika Vojske Jugoslavije koje je OVK prethodno zarobila.

Krasnići je tvrdio da je lično naredio komandantu operativne zone Šalja Rahmanu Rami da oslobodi vojnike, ističući da je delovanje ove operativne zone bilo koordinisano sa Glavnim štabom OVK. Takođe, Berns je otkrio da je Krasnići naredio i oslobađanje petorice starih srpskih seljaka, uprkos protivljenju komandanta te operativne zone Samija Ljuštakua.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

 

- Posle razmene osmorice vojnika Vojske Jugoslavije za devetoricu uhapšenih pripadnika OVK, Krasnići mi je rekao da Ljuštaku u Drenici drži petoricu starih srpskih seljaka, koje je OVK otela tih dana. Pitao me je da li hoćemo da oni budu oslobođeni, ja sam rekao da hoćemo i Krasnići je to naredio - prisetio se  Berns i dodao da je Ljuštaku bio ljut što je dobio naređenje da ih oslobodi. 



U svom svedočenju, Berns je otkrio da je video srpske zarobljenike u šupi, koje su pripadnici OVK planirali da iskoriste za razmenu. Takođe, pominje se i otmica članova Demokratskog saveza Kosova, pri čemu je jedan od vođa OVK tvrdio da su oteti bili kolaboranti sa Srbima. 

Berns je takođe naglasio ulogu Hašima Tačija, ističući da je on bio glavni u mnogim situacijama tokom konflikta. Ovo svedočenje može imati značajan uticaj na suđenje bivšim komandantima paravojske, uključujući Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

On je tokom svedočenja govorio o tome da se često sastajao sa liderima tzv. OVK i da je on upoznao Tačija sa šefom verifikacione misije Vilijamom Vokerom. 

- U jednoj šupi video sam jednog ili dvojicu srpskih zarobljenika. Vojnici OVK su mi rekli da će ih iskoristiti za razmenu. OVK je 1998. otela članove Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove u okolini Mališeva. Jedan od vođa OVK u egzilu Bardulj Mahmuti rekao nam je da su oni kolaboranti sa Srbima i da su pozivali stanovništvo da preda oružje. Tvrdio je da se prema njima dobro postupa i da će imati pravično suđenje - rekao je Berns i u nekoliko navrata je Tači govorio u ime OVK, daje bilo očigledno da je on vođa.

- Gospodin Tači je bio glavni.  Glavni štab OVK je nešto kao Ministarstvo spoljnih poslova. 


Na kraju, podsećamo da optužnica u 10 tačaka tereti bivše komandante paravojske za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i najmanje 102 ubistva u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije. Suđenje je počelo 3. aprila prošle godine, a optuženi se nalaze u pritvoru od novembra 2020. godine. Ovo suđenje ima veliki značaj kako za pravdu, tako i za proces pomirenja na Kosovu.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading