VUČIĆ IZ BRISELA: Uvek dobar i srdačan susret sa Ursulom fon der Lajen! (FOTO)

Autor:

Vesti

21.03.2024

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić se oglasio na Instagramu i podelio fotografiju sa Ursulom fon der Lajen.

VUČIĆ IZ BRISELA: Uvek dobar i srdačan susret sa Ursulom fon der Lajen! (FOTO)

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/buducnostsrbijeav/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas i sutra na prvom globalnom Samitu o nuklearnoj energiji, gde se sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

 

 

- Uvek dobar i srdačan susret sa Ursulom fon der Lajen i kratka razmena mišljenja o najvažnijim pitanjima kako na polju doprinosa nuklearne energije i njenom energetskom i bezbednosnom kontekstu, tako i o promovisanju održivog razvoja i razvijanju nacionalnih planova za maksimalno iskorišćavanje njenih potencijala - napisao je Vučić na svom Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Obraćanje predsednika Vučića na samitu

Predsednik je u obraćanju istakao da imamo tri problema.

- Hvala na gostoprimstvu, dragi prijatelji. Ne možemo mnogo naučiti od Srbije po ovim pitanjima jer nakon raspada Jugoslavije nismo imali iskustva sa nuklearnom energijom, ali verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost oje zemlje i budućnost celog evropskog kontinenta. Svi smo spremni da diskutujemo o velikim planovima, velikim stvarima, o budućnosti ali ne znamo kako da ih sprovedemo - rekao je predsednik Srbije.

- Rekli smo sebi da moramo da bar udvostručimo proizvodnju naoružanja, moramo da poboljšamo rast koji, kada govorimo o evropskom kontinentu, te stope rasta su tako male i ne znam kako ćemo moći da podstičemo veće stope rasta ili ovaj tip proizvodenje, da dođemo do većeg broja malih modularnih reaktora. Imamo tri problema. Prvi problem je da u Srbiji nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije i ne znamo kako ćemo nabaviti to znanje, te ljude. Druga stvar je kako ćemo finansirati ove projekte. Mogu vam, reći da smo zainteresovani da dobijemo barem 4 mala modularna reagtora koji će zameniti 250 megavata. To je oko 8 milijardi evra. Moramo dobiti neku vrstu podrške od vodećih država iz EU. Treća stvar je da će nam uvek biti potrebno da promenimo stav naših ljudi. Moraćemo da promenimo naš zakonodavni okvir - rekao je Vučić.

- Zaista verujem da je ovo veoma korisno i želeo bih da dobijem dosta podrške, naročito znanja za moju zemlju i tražiću od naših domaćina da nam pruže podršku - rekao je Vučić i pozvao Grosija da bude gost naše zemlje- rekao je Vučić u svom obraćanju.

On je, uoči početka Međunarodnog samita za nuklearnu energiju u Briselu, rekao i da će Srbija morati i da dovodi ljude iz inostranstva jer nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti.

- Danas je važno da mi razumemo u kolikom smo zaostatku i kako smo pogrešne odluke donosili u prethodnih 35 i 40 godina i značaj koji se pridaje ovom samitu nama ukazuje na to koliko će nam struja nedostajati u budućnosti. Da to pojednostavimo - bez nuklearne energije mi nećemo biti u stanju da preživimo i dolazak veštačke inteligencije, ni električnih automobila, rekao je Vučić.

On je ukazao i na sve veći značaj zelene energije.

- Naša sve veća lenjost po pitanju iskopavanja otkrivki uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearne energije, zelene energije i sve drugo nas stavlja u poziciju da ćemo morati da menjamo naše zakonske norme, da ćemo morati istovremeno da menjamo naše navike, ali da ćemo morati i da dovodimo ljude naše iz inostranstva, jer nemamo dovoljno broj stručnih ljudi, rekao je Vučić.

On je naglasio da ćemo morati da obezbedimo značajne finansijske sredstva u budućnosti, da bismo sve to mogli da napravimo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (33)

Loading
Nevena

21.03.2024 11:21

Jako je značajna spoljna politika koju Vučić vodi, i zahvaljujući tome imamo brojne investitore.

Una

21.03.2024 11:22

Zahvaljujući odličnoj spoljnoj politici koju Vučić vodi, naša zemlja je poštovana i ima podršku ostalih zemalja.

Olga

21.03.2024 11:23

Treba da negujemo dobre odnose sa svima, i to je upravo ono što Vučić radi.

Dunja

21.03.2024 11:33

Veoma bitan i važan razgovor.