SAD IM NI PAJA NE VALJA: Obrušili se na državu zbog otkupa čuvene slike

Autor:

Vesti

13.11.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sagovornici tabloida Danas zaključuju da se radi o "Vučićevoj propagandi" i da poreklo autora uopšte nije bitno.

SAD IM NI PAJA NE VALJA: Obrušili se na državu zbog otkupa čuvene slike

Foto: Tanjug Sava Radovanovic

Medijima u vlasništvu Dragana Šolaka očigledno smeta svaki uspeh države, pa i vraćanje remek-dela Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", koju je na aukciji u londonskom "Sotbiju" otkupio Muzej grada Beograda za nešto više od 300.000 funti.

Naime, portal Danas se već danima pita da li je sliku uopšte trebalo da otkupljujemo i citira istoričara umetnosti Zorana Erića, koji kaže da mu nije jasno zašto nam je bila potrebna baš ta slika i zaključuje da se radi o političkoj propagandi Aleksandra Vučića.

Citira se i kustos Muzeja savremene umetnosti Senka Ristivojević:

- Iznenađuje me ta potreba da se, poput hrčka ili hordera, sakuplja i kupuje za velike novce sve što se nađe na nekoj aukciji, a da je jedini kriterijum poreklo autora.

SLABA VAJDA OD TAJKUNA

U tekstu se nižu i druga pitanja, kao što je da li država uopšte ima prava da kupuje na stranim aukcijama, pa do neumesnih poređenja sa slučajem pokušaja šverca slike "Stražar" istog autora.

Novinar i menadžer u kulturi Predrag Azdejković za Srpski telegraf kaže da ovakvi stavovi ulaze u polje patologije.

- Fantastična mi je sposobnost samozvanih nezavisnih i profesionalnih medija koji uspeju da nađu sagovornike koji će da kritikuju apsolutno sve, čak i stvari kojima niko normalan ne bi mogao ništa da zameri, kao što je kupovina slike Paje Jovanovića. Smatram da smo odavno zagazili u polje patologije i da više ne mogu da obuzdavaju mržnju prema ovoj državi i prema ovoj vlasti, te im zato savetujem da im to pogleda neko stručno lice!

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Predrag Azdejković

Odlično je što je država kupila sliku i što će biti u vlasništvu Muzeja grada Beograda. Moja jedina zamerka bila bi da bih više voleo da je neki bogati srpski tajkun kupio tu sliku i poklonio muzeju, ali šta da se radi, srpski tajkuni gledaju samo svoju zadnjicu - ocenio je Azdejković.

MUKOTRPNA AKCIJA

Ove teme se juče u Smederevu dotakao i predsednik Vučić.

- Setili su se da nas kritikuju pre neki dan, ne znajući da smo već pokrenuli akciju, pa kažu - dobro bi bilo da neko kupi sliku Paje Jovanovića pošto to njima nije palo na pamet da urade u svoje vreme. Onda sam video u čemu je sve problem, pozvao sam ljude iz nekoliko ministarstava i rekao: "Ajde, molim vas, uradite to, kupite tu sliku. Nije važno koliko košta, naša je, pripada srpskom kulturnom nasleđu, srpsko je to blago, kupićemo kolko god da košta, imamo para." Danas je Srbija uspešna, dobro joj ide, kupićemo to i čuvaćemo u našoj Srbiji, u Muzeju grada Beograda, Narodnom muzeju, gde god hoćete - rekao je Vučić.

On je objasnio da ipak nije sve išlo glatko.

- Oni su mi rekli: "Ne može po zakonu..." Nađite zakon, idite i kupite. I, kao što vidite, može, kupili smo i vratili Paju Jovanovića u Srbiju. I sve može, samo kad se hoće - objasnio je Vučić.

Ranije nosila naziv "Arnautski ratnik"

Slika "Odmor bašibozuka" je delo iz Jovanovićeve orijentalne faze. U pitanju je ulje na platnu dimenzija 68 puta 60,5 centimetara s ramom, a sadašnji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće "Kristi" pre 29 godina, s tim da je slika tada prodata pod nazivom "Arnautski ratnik".

Moj stav:

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak:
- Srbija treba da vraća u zemlju sve umetničke vrednosti koje su prethodne vlasti opljačkale i preprodale bez obzira na prljavu kampanju lažno nezavisnih medija.

Republika

Foto: Printscreen/KlikTV/Pink

Nebojša Krstić

Vučić: Vratićemo sve što je naše

Predsednik Vučić je poručio da će država nastaviti da otkupljuje umetnička dela:

- Od sledeće godine Srbija će ulagati od 10 do 30 miliona evra u vraćanje artefakata u Srbiju. Vratićemo u našu zemlju sve što možemo, bilo da su u pitanju slike, skulpture, bilo šta što pripada kulturnom blagu Republike Srbije. A to ne možete da radite ako nemate samostalnost u odlučivanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (39)

Loading
misterijanemoguca

13.11.2023 10:50

SAMO ZLOBNICIMA SMETA ŠTO JE PAJINA SLIKA VRAĆENA KUĆI. DRAGO NAM JE DA JE SLIKA U SRBIJI.

Ana

13.11.2023 10:52

Pa njima ništa ne Valja što Vučić uradi, čim oni pljuju, znači da je dobro delo urađeno

Nebojša

13.11.2023 10:54

Šolaku je krivo što ta slika nije ostala u njegovom Londonu, pa se zato buni što je vraćena u Srbiju.

Mali

13.11.2023 10:55

Шолаковци и опозиција дефинитивно нису нормални ,цео свет се бори да врати своје национално благо и државу коју припада само нашим идијотима Шолаковцима и Ђиласовцима то смета.