ŠTA JE S DIJALOGOM POSLE BRISELA? "Pritisak sada na Prištini, bez ZSO nema suštinske deeskalacije i napredovanja"

Autor:

Vesti

27.10.2023

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zajednica srpskih opština obezbeđuje da se stanje na severu Kosova i Metohije deeskalira u suštinskom smislu. Da se stvore uslovi za nove izbore, da se garantuje Srbima normalan život

ŠTA JE S DIJALOGOM POSLE BRISELA? "Pritisak sada na Prištini, bez ZSO nema suštinske deeskalacije i napredovanja"

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

Prošao je još jedan dan, u Briselu je održan niz odvojenih sastanaka predstavnika Beograda i Prištine sa zvaničnicima EU, izvučeni su neki zaključci i sada se postavlja pitanje - šta dalje?

Diplomata Zoran Milivojević mišljenja je da su sada potpuno jasnije neke stvari, da je smetnja deeskalaciji na KiM stav Prištine protiv ZSO. Zbog toga imamo potpuno jednu drugu atmosferu, a centralni pritisak je sad na Prištini. Bliže smo realpolitici i onome što nudi politički proces sa nekom mogućnošću da se nađe kompromisno rešenje, smatra on.

Smatra da se stiče utisak da je novo to što se sada insistira na Zajednici srpskih opština, jer bez ZSO nema suštinske deeskalacije i nema suštinskog dijaloga.

- Zajednica srpskih opština obezbeđuje da se stanje na severu Kosova i Metohije deeskalira u suštinskom smislu. Da se stvore uslovi za nove izbore, da se garantuje Srbima normalan život i da se suzbiju sve one stvari koje su dovele do eskalacije - izjavio je za RTS.

Prema njegovim rečima, smetnja deeskalaciji i smetnja nastavku dijaloga je stav Prištine protiv Zajednice srpskih opština i to je sad potpuno jasno. To se vidi i zbog toga  imamo potpuno jednu drugu atmosferu zato što centralni pritisak je sad na Prištini.

Borelj je rekao da je Evropska unija ponudila dvema stranama ozbiljan uravnotežen predlog Evropske unije o ZSO, ali nije precizirao šta piše.

- Tu sad imamo dve stvari, dakle imamo taj neki njihov predlog. I imamo drugu stvar što Priština uopšte neće da razgovara o ZSO. Problem je u tome što je ZSO ispregovarana, potpisana, prihvaćena 2013. godine i Srbija smatra da to treba primeniti - dodao je.

Neprihvatljive tačke

Pojašnjava da je u Briselu bila na stolu Zajednica srpskih opština, a drugo pitanje je bio Evropski plan, odnosno Ohridski sporazum. Istakao je da što se srpske strane tiče, tamo ima pitanja o kojima može da se razgovara.

- Imate nestale, imate imovinska prava, slobodu kretanja i tako dalje. Ali imate tačke 2. i 4. U tački 2 stoji odrednica da dve strane jedna drugoj priznaju teritorijalni integritet u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija. O tome nema govora jer to je de fakto priznanje. U tački 4 ima da Srbija omogućuje ili ne sprečava pristup Kosova međunarodnim organizacijama. To je pristup u Ujedinjenim nacijama. Srbija je spremna da razgovara i o tom Ohridskom planu, ali bez obaveze da ga je ona prihvatila u celini i bez šanse da se to potpiše na način kako je prezentiran. Tačke 2 i 4 prosto ne dolaze u obzir - naglasio je Milivojević

Komentarišući Lajčakovu izjavu da više neće biti razgovora i pregovora po principu uzmi ili ostavi, Milivojević kaže da je to novi momenat.

- To pokazuje da je interes Evropske unije da se ipak vratimo dijalogu i da se ipak ovde situacija koliko je moguće sanira. Dakle, kroz deeskalaciju i kroz politički proces. Sve drugo je neuspeh i za Evropsku uniju i za posrednike. Ova struktura sada nema interesa da završi mandat bez uspeha i bez nekih garancija da dijalog i posle ovoga može da se nastavi i da se traži političko rešenje.

Bez govora o sankcijama

Napomenuo je da je jasno da se juče u Briselu nije govorilo o sankcijama Srbiji, kako se spekulisalo proteklih dana u medijima. 

- To je sad postalo potpuno jasno, ne samo zato što ne postoji saglasnost u Evropskoj uniji oko sankcija, nego zato što su sankcije kontraproduktivne. To bi antagoniziralo, srpsku stranu i potpuno bi dijalog otišao u drugi plan. Ne bi bilo nikakvih uslova za dijalog i za politički proces i to nije u interesu Evropske unije, to je potpuno jasno - kaže Milivojević.

Bivši diplomata smatra da nema drugog plana i nema drugog rešenja ni za deeskalaciju, ni za nastavak političkog procesa i političkog dijaloga, osim prihvatanja Zajednice srpskih opština, početak njenog formiranja, što je uslov za deeskalaciju na severu Kosova i Metohije u suštinskom smislu.

- Sada smo bliže realpolitici i onome što zaista nudi politički proces sa nekom mogućnošću da se nađe neko kompromisno rešenje. I da se dođe do deeskalacije. To je ono što je i Briselu u prvom planu, ali i svima nama - istakao je Milivojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (4)

Loading
Veki

27.10.2023 09:52

Nema nista od priznavanja to niko nece potpisati

Maki

27.10.2023 09:53

Kurti se malo zajebao

Anci

27.10.2023 09:54

Kurti ce morati dosta toga da ispuni a ne samo da izaziva nerede

Vera

27.10.2023 09:55

Kurtija podhitno uhapsiti i zatvoriti