TEŽAK SASTANAK VUČIĆA SA EVROPSKIM LIDERIMA: Predsednik Srbije u Briselu vodio iscrpljujuće pregovore, KURTI POBEGAO BEZ IJEDNE REČI

Autor:

Vesti

27.10.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef države se najpre sastao s Makronom, Šolcom, Melonijevom i Mišelom, a potom ga sačekali dugi razgovori s Boreljom i Lajčakom.

TEŽAK SASTANAK VUČIĆA SA EVROPSKIM LIDERIMA: Predsednik Srbije u Briselu vodio iscrpljujuće pregovore, KURTI POBEGAO BEZ IJEDNE REČI

Foto: FOTO TANJUG/ STR/ bg

Kao što je i najavljivao predsednik Aleksandar Vučić, u Briselu su ga sačekali teški pregovori u borbi za pozicije Srbije. U prvom delu šef naše države sastao se s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i premijerkom Italije Đorđom Meloni.

U PRIŠTINI ZAĆUTALI

Prethodno, evropski zvaničnici su razgovarali s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Da Kurti na tom sastanku nije čuo ono što je želeo od Mišela, Šolca, Makrona i Melonijeve, govori i to da je besan napustio prostoriju i skoro, pa trčećim korakom prošao pored novinara izbegavajući da da bilo kakvu izjavu. Ova činjenica izaziva sumnju i postavlja pitanje - šta je Kurti imao da kaže, a da želi da to ipak ostane u tajnosti? Iako ne znamo tačno šta se dogodilo tokom sastanka, izvor blizak pregovorima navodi da su teme bile veoma osetljive i da su se razmatrale ključne političke i ekonomske teme, ali je sasvim sigurno da je akcenat razgovora stavljen i na Balkan i trenutnu situaciju u regionu.

Predsednik Vučić je razgovore s vodećim ljudima Nemačke, Francuske, Italije, predstavnikom EU završio oko 15 časova, ali nije imao vremena za predah. Iako su sve oči bile uprte u predsednika Srbije, on ovog puta nije izašao pred medije, već je otišao na sledeći sastanak, na kom se susreo sa šefom diplomatije Evropske unije Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

OTVORENA VRATA

Republika

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić je uoči ovih sastanaka izjavio da sastanci koji predstoje neće biti laki, ali da je Srbija spremna da razgovara o novom planu evropskih izaslanika o primeni sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

- Kucaju na otvorena vrata kada je Beograd u pitanju - rekao je Vučić dan uoči puta u Brisel.

Portparol EU Peter Stano je za RSE rekao da u Briselu nije planiran susret Vučića i Kurtija. On je još ranije potvrdio da je prilikom posete izaslanika EU, SAD, Francuske, Italije i Nemačke obema stranama predstavljen "moderni evropski predlog" o statutu Zajednice  opština sa srpskom većinom na Kosovu. Plan je predstavila delegacija takozvane velike petorke tokom posete Prištini i Beogradu 21. oktobra. U tom planu postoji predlog o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom.

Borelj: Jedino rešenje je kroz dijalog

Republika

Foto: Tanjug/AP

Đuzep Borelj

Koliku važnost sastanku s Vučićem je dao Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, govori činjenica da je bio spreman da napusti samit Evropskog saveta da bi razgovarao s predsednikom Srbije. On je rekao novinarima, nakon dolaska na samit, da će možda napustiti taj sastanak i vratiti se na sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
- Možda ću opet da napustim sastanak i sednem s liderima Kosova i Srbije da bismo pokušali da nađemo rešenje u okviru dijaloga. Nema rešenja bez dijaloga radi normalizacije odnosa - rekao je Borelj i dodao da će fokus samita ES biti dešavanja u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Rama: Pozdravljam napredak ka deblokadi formiranja ZSO

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama pohvalio je premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija jer je, kako je naveo Rama, prihvatio, kao okvir za predstojeće pregovore, predlog EU za "odlučno napredovanje" ka deblokadi rešenja u vezi sa Zajednicom srpskih opština kroz instrumente samoupravljanja.

- Ovo je zaista važna prekretnica. Lideri Kosova i Srbije trebalo bi da pokažu liderstvo i da blisko sarađuju s našim zapadnim partnerima da bi brzo sproveli osnovni sporazum o normalizaciji odnosa, bez ikakvih daljih odlaganja - naveo je Rama na društvenoj mreži X.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (81)

Loading
Zoki

27.10.2023 05:26

Kurti 7vek vezi zato sto je sljam i ološ.

Dora

27.10.2023 05:28

Dok se Vučić bori za sve nas, Kurti je otišao samo tako jadnik li je taj majmun.

Milan Š

27.10.2023 05:34

Sastanak je bio težek, ali uspešan. Došlo je do dogovora da se formira ZSO što je uslov svih uslova.

Dragan J

27.10.2023 05:37

Srbija je spremna da sve izvrši što je do sada dogovoreno i zahteva da to uradi i Priština.