DIMITRIJE VOJNOV PROZVAO BJELOGRLIĆA I ŠOLAKA: Bjelo, glupo je toliko lagati!

Autor:

Vesti

16.08.2023

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznati dramaturg raskrinkao prljavu kampanju koja se vodi za film "Čuvari formule"

DIMITRIJE VOJNOV PROZVAO BJELOGRLIĆA I ŠOLAKA:  Bjelo, glupo je toliko lagati!

Foto: printscreen, Tanjug Zoran Zestic

Odmotava se klupko laži i obmana Dragana Bjelogrlića, glumca i reditelja, i njegovog imenjaka i poslovnog partnera Dragana Šolaka. Čak ni Dimitrije Vojnov, dramaturg, scenarista, glumac i filmski kritičar, koji se dosad nije bavio likom i delom ovog dvojca, prvi put nije ostao imun na njihov pokušaj prevare.


Naime, Bjelogrlić se, kako je juče pisala Republika hvali uspehom filma "Čuvari formule" na 76. Filmskom festivalu u Lokarnu, a iza kog stoje njegova producentska kuća "Kobra film" i Šolakova "Junajted medija". On je, kako opisuju baš u tajkunskim glasilima, apsolutno trijumfovao pošto je osvojio dve, tvrde oni, prestižne nagrade - Varajeti, za najbolji film u selekciji Piazza Grande, i Zeleni leopard, koji se, navode, dodeljuje ostvarenjima s najupečatljivijom porukom.


KONKRETNE STVARI


Ne preciziraju da se Zeleni leopard dodeljuje filmu koji najbolje održava ekološku temu (?!). I prećutkuju da je od nagrada najvažnija ona za najbolji film koja se od 1968. zove Zlatni leopard. Ali se za nju može boriti samo u takmičarskom delu festivala, u koji Bjelogrlićev film nije ni ušao. Dok onu drugu nagradu - Variety Piazza Grande, dodeljuje novinarski žiri istoimenog magazina.


Bjelogrlićev film, dakle, nije ni mogao da trijumfuje pošto nije ni zavredeo da bude prikazan u takmičarskom segmentu.


Imajući te fakte u vidu, nasuprot naslovima u Šolakovim glasilima poput "Apsolutni trijumf 'Čuvara formule' u Lokarnu", reagovao je i Vojnov, nazivajući perfidne radnje pravim imenom.

Foto: printscreen

 

 

- Ovoliko lagati u vreme interneta nije baš pametno - konstatovao je on na Tviteru i onda obrazložio:


- Prvo, nije jedini film koji je dobio dve nagrade. Ima jedan koji je dobio dve zvanične nagrade za konkretne stvari. Drugo, nije nagrada za poruku filma, nego za prikaz ekologije. Treće, nije prvi iz regiona prikazan u tom programu, Jasmila (Jasmila Žbanić, prim. aut.) bila pre njega.


Na komentar jednog od tviteraša da se sve to plasira u medijima koji se deklarišu kao demokratski, Vojnov je uzvratio:


- Oni su producenti, pa valjda lažu da bi zaštitili investiciju. Uvek tako biva.... Kad imamo film u pravoj selekciji, to u medijima dobije pažnju koliko remi niškog Radničkog i lučanske Mladosti. Ali zato su revijalna selekcija i nagrada za ekologiju čudo neviđeno.

Foto: printscreen

 

 

POKROVITELJSTVO


Potom je ironično zaključio:


- Znam za gej-nagrade u Berlinu, katoličke po Španiji, ekumenske tu i tamo, ali prvi put čujem da negde ima ekološka nagrada.


Inače, Bjelogrlić sve ovo čini, kako je za Srpski telegraf juče objasnio upućeni sagovornik, da bi u javnosti stvorio lažnu sliku o navodno velikom uspehu svog filma u svetu, što je drastično daleko od istine, ne bi li se tako nametnuo kao srpski kandidat za Oskara i domogao para koje država daje kao stimulaciju za tu trku. Naravno, sve to uz puno pokroviteljstvo Šolaka i njegovih medija.
Bjelogrlić je, inače, nakon što smo mu poslali pitanja, poručio da ga više ne zovemo.



Cilj je nametnuti ovaj film kao kandidata za Oskara i uzeti pare koje za to sleduju od države



Bono Voks može slobodno kući



Mada raskrinkani, u Šolakovim glasilima nastavljaju propagandu, koja dobija razmere komedije. Tako se u tekstu "Ovacije za Bjelu i ekipu filma 'Čuvari formule' u Sarajevu" euforično navodi da su "u glavnom gradu BiH ulice bile blokirane jer su silne Sarajlije poželele da izbliza vide zvezde tog ostvarenja".
Na to je Vojnov ironično poručio da članovi grupe U2 Bono i Edž, koji su bili gosti filmskog festivala u Sarajevu, očigledno mogu da pakuju kofere.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Franc

16.08.2023 18:26

Da li je to isti Dimitrije Vojnov koji je želeo da snima film Mezimica u kojem srpski kriminalci vade Rusima organe i trguju njima, jer nije smeo da snimi istiniti film o trgovini ljudskim organima koju sprovodi albanska mafija?

bijela

16.08.2023 23:38

@Franc - Odlican tekst. Toliko lazi na malom prostoru je suvise za svakoga ko imalo prati dogadjanja na filmskim festivalima. Ovo sto Bijela radi je jadno

Lu

16.08.2023 18:48

Retko odvratan tekst, cak i za vase novine. Poenta je valjda da se radujete sto nije osvojio glavnu nagradu. Jadno.

Vesna

17.08.2023 01:08

Bjelogrlic je obican lazov i baraba