DA SE NAJEŽIŠ! Mladi iz Nikšića došli na slavu jedinog živog manastira kod Gnjilana: Ori se - Ko da mi otme iz moje duše Kosovo! (VIDEO)

Autor:

Vesti

22.04.2023

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko stotinu mladića i devojaka iz Nikšića išlo je oko manastira, aplaudiralo i pevalo iz sveg glasa "Veseli se srpski rode"

DA SE NAJEŽIŠ! Mladi iz Nikšića došli na slavu jedinog živog manastira kod Gnjilana: Ori se - Ko da mi otme iz moje duše Kosovo! (VIDEO)

Foto: Printscreen

Oko stotinu mladića i devojaka iz Nikšića došlo je juče na saborsku slavu Svetli ili Istočni petak manastira Svetog arhangela Gavrila u Dragancu, nedaleko od Gnjilana, jedinog živog manstira u Kosovskom Pomoravlju. 

Pevajući iz sveg glasa, mladići i devojke iz Crne Gore, kružili su oko manastira i aplaudirali. Nizale su se stare srpske pesme, a na snimku koji se pojavio u javnosti vidi se da su gosti iz Nikšića pevali i u manastirskom konaku. 

Odlazimo na Kosovo ravno, odlazimo na suđeno mesto, zbogom majko, sestro i nevesto.... - grmelo je Kosovom. 

 

 

Poseban aplauz dobio je dečak koji je na harmonici svirao pesmu "Vidovdan". 

- Kosovskog boja ostaje istina, kud god da krenem tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Kosovo... Kud god da krenem, tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Kosovo - pevali su svi u prepunoj sali kao jedan. 

Foto: YouTube/Printscreen

Vladika novobrdski Ilarion

Liturgiju na dan saborske slave služio je vikarni episkop patrijarha Porfirija, vladika novobrdski Ilarion, doskorašnji iguman manastira Draganac. Po istorijskim podacima, prvi put se spominje u darovnici srpskog kneza Lazara 1381. godine, a veruje se da je ime dobio po Dragani, kćerki kneza Lazara, a da ga je podigao Konstantin Nemanjić, sin srpskog kralja Milutina.

U manastiru Draganac postoji i izvor za koji se smatra da je lekovit i na njemu se verni narod danas umiva radi zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading