VESIĆ OZBILJNO ZASUKAO RUKAVE: U planu rešenje za taksiste, vozače kamiona, obilaznica po Mrkonjiću...

Autor:

Vesti

27.11.2022

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Goran Vesić ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavio je važne projekte u budućnosti.

VESIĆ OZBILJNO ZASUKAO RUKAVE: U planu rešenje za taksiste, vozače kamiona, obilaznica po Mrkonjiću...

Foto: YouTube/Printscreen

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, bio je gost emisije "Novo jutro" kod Jovane Jeremić, gde je govorio o različitim temema.

Na pitanje da li postoji rešenje za probleme na koje se taksisti stalno žale, kao i kako da se poveća broj taksi vozila u gradu i da li su zaista potrebna, ministar je odgovorio:

- U Beogradu postoji studija Saobraćajnog fakulteta koja se obnavlja na svakih nekoliko godina i koja predviđa koliko je taksija potrebno. Broj taksista određuje lokalna samouprava. Većinu ovih stvari koje sam čuo da su problemi, trebalo bi da reše obraćanjem lokalnim samoupravama.

Vesić je govorio o tome da će u ministarstvu na čijem se čelu nalazi voditi o potrebama građana i problemima sa kojima se suočavaju:

- Kad je u pitanju žuta traka na auto putu, pošto se to tiče mog resora, to je sada na auto-putu, na njemu nema žute trake. Kada se završi obilaznica oko Beograda u sektoru do Bubanj potoka, koja će biti završena do juna sledeće godine, tad možemo da govorimo o tome da se taj deo puta ne tretira kao auto-put i da Beograd radi održavanje tog Bulevara. O tome ćemo razgovarati sa vlastima. Ja se svakako slažem da kad se to završi pokušamo da vidimo šta može da se uradi oko tih traka i da nađemo neko rešenje. Mi u Ministarstvu ćem,o biti razumljivi i fleksibilni i razumemo probleme sa kojima se suočava Grad u smislu da treba omogućiti da javni prevoz bude brži. 

PREDLOG DA SE OBILAZNICA ZOVE PO MRKONJIĆU 

- To je juče Dačić rekao, a predložio je predsednik Vučić, on vodi računa o tome da ljudi koji su važni ne budu zaboravljeni, da budu zapamćeni u našem društvu. Mrkonjić je čitav svoj život posvetio izgradnji infrastrukture i ja sam veoma srećan jer je predloženo da se jedan deo puta koji gradimo zove po Milutinu. Nekoliko meseci pred njegovu smrt dogovarali sm ose da gospodin Mrkonjić postane savetnik u preduzeću Beogradski metro, od koga smo imali sjajnu podršku za ovaj projekat.

Vesić naveo da su cenili Mrkovnjićevo iskustvo i trud i rad, zbog čega su želeli da bude uključen u ovaj projekat.

- Svaki kilometar narednog puta znači nova radna mesta, dolazak investitora, veće plate, da će se razvijati turizam, sve druge grane koje će omogućavati ljudima da bolje žive. Zato su putevi važni. Obilazio sam Moravski koridor, kada on bude bio završen, vi ćete moći od Preljine do Pojata da stignete za 50 minuta. 

UKIDANJE SPECIJALNIH DOZVOLA

Vesić je govorio i o procesu ukidanja režima dozvola za vozače kamiona, koje predstavljaju komplikovanu administracijsku obavezu.

- Potrudićemo se da sve zemlje EU prihvate režim koji imamo sa devet zemalja EU, koje su ukinule ove dozvole, to će poboljšati uslove našim kamiondžijama. Cilj je da dozvola više nema.

Vesić je rekao da postoje planovi da se izgrade dva odmorišta na auto-putu od Subotice do Niša i da uradimo dva državna odmorišta, gde će vozači kamiona moći da odmore, jedu, to će biti pod video nadzorom, i trebalo b ida privuče više stranaca da prolaze kroz Srbiju, koriste naše puteve i plaćaju našu putarinu, rekao je Vesić i dodao:

- Nije sve do nas, ali na nama je da se borimo za njih.

BRZA PRUGA

Vesić je istakao šta je najbolji primer uspešnosti politike Aleksandra Vučića, a to je razvoj od pruge Beograd-Novi Sad i njenog korišćenja do vozova koji u Srbiji idu 200 na sat.

- Da nam je bilo ko pre pet godina rekao da ćemo se voziti 200km na sat do Novog Sada svi bi rekli - super, ali to nije moguće. Sada se gradi pruga od Novog Sada do Subotice, koja će biti gotova do 2024. godine. Pa Mađari grade svoj deo pruge, čuli ste predsednika koji kaže da ćemo za 2 sata i 45 minutaići od Beograda do Budimpešte. Sa EU ćemo brzo ugovoriti izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, to je novih 270km, to je isto 200km na sat brzina. Planiramo da završimo prugu Beograd-Šid, takođe 200km na sat, uradili smo rekosntrukciju pruge od Resnika do Valjeva - naveo je Vesić, najavivši krajeve pruge koji bi mogli ići ka Istanbulu i Beču.

Najavio je i bavljenje elektrifikacijom.

- Imamo elektrovozila i na auto-putevima u ovom momentu imamo osam elektropunjača. U toku je tender za 10 novih - naveo je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading