DIREKTNA PORUKA VUČIĆA IZ BRISELA! Niko pritiscima neće slomiti Srbiju! Baš me briga za sve njih, mene zanima moj narod! (VIDEO)

Autor:

Vesti

11.05.2022

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Brisela.

DIREKTNA PORUKA VUČIĆA IZ BRISELA! Niko pritiscima neće slomiti Srbiju! Baš me briga za sve njih, mene zanima moj narod! (VIDEO)

Foto: printscreen

On je tamo bio na radnoj večeri koju je za lidere Zapadnog Balkana organizovao šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Vučić je danas popodne stigao u Brisel, a tamo ga je dočekala loša vest. Naime, Priština sutra podnosi inicijativu za ulazak u Savet Evrope, što je direktno kršenje Vašingtonskog i Briselskog sporazuma.

- Apsolutno sam posvećen daljem radu u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Imali smo iskreno razumevanje po različitim pitanjima, pre svega sa predstavnicima Albanije i Severne Makedonije jer se mi ne nalazimo u lakoj poziciji. Situacija je za nas veoma složena i kompleksna, a sutra će biti još teža jer je gospođa Gervala potvrdila da će podneti zahtev za članstvo kako oni kažu Kosova.

- Mi ćemo u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i početi politički da reagujemo. Neće ići tako lako kako su zamislili. Niko neće pristiscima slomiti Srbiju. Situacija nije jednostavna, ali nemamo kud i moramo da donosimo racionalne odluke. Nemamo puno toga da uradimo, sem da se na međunarodnoj sceni borimo za dalje povlačenje priznanja tzv. Kosova.

Predsednik Aleksandar Vučić se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini.

Republika

Foto: printscreen

Aleksandar Vučić

 

- Mi Ukrajini želimo sve najbolje, to su naši prijatelji. Jedino čega mi možemo da se držimo su principi međunardonog prava, ali za sada se pokazalo da gola sila ima prednost u odnosu na međunarodna prava. Ukrajinci su nam prijatelji, a kada je reč o principima, gde god pogledate u svetu shvatićete da principa nema i da se principa drži samo Srbija.

Vučić je istakao da Srbiju čeka mnogo problema u trenutku kad će 25 odsto stanovnika planete ostati gladno zbog rata u Ukrajini.

- Ne znam kakve će sankcije biti uvedene Rusiji. Odakle ćemo mi naftu da dovezemo? Dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati to osiguranje - rekao je Vučić i dodao:

Odrekli smo se dela akcizi, i na sve to sada smo uspeli da za pet odsto smanjimo cenu, ali teško nam je da to vratimo. A šta ćemo sa gasom od kojeg smo 100 posto zavisni? Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou, i voleo bih da razumemo da nam pozicija nije laka .

Vučić kaže da je zadovoljan današnjim razgovorima, ali da nije srećan sveukupnom situacijom.

- Baš me briga za sve njih, mene interesuje moja zemlja, moj narod i građani naše zemlje. Srbija mora da da živi i koliko god budem mogao da se borim za vitalne i nacionalne interese, to ću i raditi. Nemam lične strahove, ja sam politički veteran, ovo mi je poslednji mandat kao predsedniku i moje je da uradim sve što mogu za svoju zemlju.

Na pitanje o energentima, Vučić kaže da će pregovori sa Rusima biti okončani za nekih 15 dana.

- Preko Krka i Mađarske je skuplja opcija transporta gasa, ali ne isključujem tu mogućnost ako bude neophodno.  

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Aleksandar

12.05.2022 07:17

Vučica zanim samo Srbija i ne zeli nista da uradi protiv nasih gradjana!

Isidora

12.05.2022 07:29

Upravo to, nikome nećemo dozvoliti da vrši na nas bilo kakav pritisak. Nastavljamo da se borimo uzdignute glave.