Projekat Jadar prilika za Srbiju da pametno iskoristi svoju komparativnu prednost!

Autor:

Vesti

08.09.2023

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpskog-američkog prijateljstva smatra da se Amerika ozbiljno bavi zavisnošću po pitanju nekih kritičnih sirovina.

Projekat Jadar prilika za Srbiju da pametno iskoristi svoju komparativnu prednost!

Foto: Tanjug/AP

Tokom panela o energetskoj stabilnosti na "Danu Amerike" u Beogradu, panelisti su istakli između ostalog da u Evropi postoji 15 litijumskih projekata.

Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu poitiku istakla je da na primeru energetske diverzifikacije možemo da vidimo kako EU pomaže Srbiji da postane samostalnija.

- Kod nas se nedovoljno priča o značaju Zakona o kritičnim sirovinama i Zelenom dogovoru u EU iako su oni važni i za Srbiju. Za nas ostaje pitanje kako da svoju prednost koju imamo iskoristimo u kontekstu daljih EU integracija. Projekat Jadar je jedna takva prilika. On podrazumeva poštovanje strogih EU standarda jer EU kroz regulaciju vodi računa o proizvodnji baterija i električnih automobila. U Evropi trenutno postoji 15 litijumskih projekata. Srbija nažalost neće biti prva. Nemačka i Češka planiraju uskoro da imaju svoj litijum, a nedavno je i portugalski projekat Baroso dobio dozvolu - istakla je Suzana Grubješić.

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpskog-američkog prijateljstva smatra da se Amerika ozbiljno bavi zavisnošću po pitanju nekih kritičnih sirovina.

- Amerika želi maksimalno da bude sigurna na ovom polju posebno imajući u odnosu napetosti sa Kinom. Za Srbiju je pitanje litijuma nešto što može da nas dalje približi Americi. Koristan primer u tom smislu je Debrecin u Mađarskoj sa investicijom u proizvodnji baterija od 7 milijardi evra i investicijom u proizvodnju električnih automobila od dve milijarde - rekao je Marinković.

Darko Obradović, programski direktor Centra za stratešku politiku rekao je da zavisnost od jednog izvora u energetici može da bude bezbednosni rizik i da vodi do politike ucena i deformacije spoljne politike.

- Projekat Jadar je prilika za Srbiju da pametno iskoristi svoju komparativnu prednost i da time ojača i svoju energetsku nezavisnost. Ovaj projekat nije ni imao mogućnosti da se javno predstavi jer je bio suočen sa kampanjom dezinformacija - rekao je Obradović.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading