UDAR ENERGETSKE KRIZE GRAĐANI ĆE OSTETI NA SVOM DŽEPU: Pet razloga zašto će cifre na računu za struju biti veće!

Autor: Republika

Vesti

06.10.2021

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udar energetske krize prouzrokovane vrtoglavim skokom cena struje, goriva i električne energije, na svojoj koži ostetiće krajnji potrošači, navodi se u analizama medija u Evropi koji su poslednjih dana u potpunosti zaokupljeni tom temom.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ/Tanjug/printscreen

Građani EU će osetiti udar energetske krize na svom džepu, foto: Ilustracija

Kako se navodi u gotovo svih relevantnijim analizama, građani Evropske unije mogu da očekuju da će im cifre na zimskim računima za struju biti veći nego ranije.

Kako se objašnjava, do udara na džep građana doći će iz najmanje pet razloga, a optimistične procene govore o tome da kriza neće biti završena pre proleća naredne gotine.

Veća cena prirodnog gasa 

U članku koji je objavio www.euronews.com, kao jedan od glavnih razloga izbijanja energetske krize koja bi po posledicama mogla da bude čak gora i od pandemije koronavirusa, navodi se poskupljenje cene prirodnog gasa.

Prema raspoloživim podacima, cena prirodnog gasa je šest puta veća nego prošle godine i oko četiri puta veća nego prošlog proleća.

Do ovakvog stanja na tržištu prirodnog gasa, kako se objašnjava, dovela je globalno veća potražnja, s obzirom na to da je veliki broj zemalja izašao iz karantina i ponovo pokrenuo ekonomiju.

Uz to, duža zima prošle godine i konkurencija istočnoazijskih zemalja za gas uticali su na rast cena.

EU zavisi od uvoza gasa

Evropska unija u celini kao i pojedinačne zemlje u velikoj meri zavise od uvoza gasa iz zemalja koje nisu deo EU, pre svega Rusije.

Prema podacima Eurostata, čak 90% uvoza gasa u Evropsku uniju je od zemalja koje nisu deo EU, pre svega Rusije, ali i Norveške.

Republika

Foto: Profimedia

Građani će morati više da izdvoje za račune za struju i gas, foto: Ilustracija

 

Skladišta gas

Poseban problem za Evropsku uniju i njene građane predstavljaju i zalihe gasa u skladištima koje su takođe niže u odnosu na prošlu godinu.

- Nismo spremni. Nismo dobro pripremljeni  za snalaženje u zimskoj sezoni. Trgovci i tržišta očekuju potencijalni pad ponude zimi, a to će dovesti do povećanja sadašnje cene - ocenio je nedavno Simon Tagliapietra, viši saradnik u briselskom Institutu "Bruegel".

Inflacija u Evrozoni

Kako se navodi u podacima Evrostata, zvaničnog Zavoda za statistiku Evropske unije, porast cena prirodnog gasa prouzrokovao j e i inflaciju u 19 zemalja evrozone.

Prema tim podacima, inflacija u evrozoni dostigla je maksimalni nivo u poslednjih 13 godina, a najveći udeo u tome ima povećanje inflacije u energetskom sektoru.

Potrošnja prirodnog gasa

Iako se potrošnja prirodnog gasa u zemljama Evropske unije smanjila u odnosu na 2008. godinu, prirodni gas je i dalje drugo gorivo po potrošnji, odmah nakon nafte i naftnih derivata.

Od male su pomoći i uveravanja pojedinih stručnjaka da bi problem mogao da se reši smanjenjem zavisnosti od fosilnih goriva i prelaskom na snabdevanje iz više obnovljivih izvora energije.

Imajući sve navedeno u vidu, jasno je da građani Evropske unije ne mogu da očekuju dobre vesti na decembarskim, januarskim i februarskim računima za struju i gas.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Upozorio na dolazak krize: Aleksandar Vučić

Šta će biti sa Srbijom?

Kako je Republika već pisala, predsednik Aleksandar Vučić nedavno je istakao da Evropa i svet nalaze pred energetskom krizom nesagledivih posledica ali da u Srbiji ima dovoljno gasa i da je struja najjeftinija.

- Najveći problem, veći od korone, za privrednike, za celu Evropu i svet, počinje da predstavlja energetska kriza, najveća u poslednje tri decenije. Sada se vidi da smo bili u pravu - naveo je predsednik i nastavio:

- Obezbedili smo sebi dovoljne količine gasa. Od 1. oktobra je, naime, ruski "Gasprom" počeo da isporučuje gas Mađarskoj kroz gasovod "Turski tok" preko Srbije. Iz tog gasovoda uzimamo 6,5 miliona i imamo obavezu da prenesemo do Mađarske 15 miliona kubika gasa. To je važno jer je cena gasa u Nemačkoj skočila u nebesa, dok neke fabrike u Velikoj Britaniji hoće da napuste tu zemlju zbog cene energenata - naveo je šef države.

Problem je, međutim, svima, pa i nama, što će rast cene energenata izazvati pravi cunami u mnogim sektorima.

- Čelik, gas, nafta, električna energija, sve je otišlo u nebesa. Ali Srbija će i dalje imati najjeftiniju struju. I po cenu da se pauzira liberalizovano tržište. Mi ćemo struju da imamo, pitanje je samo po kojoj ceni, koliko će država da gubi. A pričali su bajke, da ne treba ugalj, da bi da zatvaraju nuklearke... Srećom, nisam pristao na ucene da ugasimo termoelektrane Kostolac, Kolubaru - poručio je Vučić, najavljujući da nam sa Rusima predstoje teški pregovori za novi gasni aranžman, kao i da će biti formiran posebni tim na nivou države koji će se baviti svim ovim pitanjima.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vladimir

06.10.2021 20:47

Bistrica.