Inicijativa Srpskog telegrafa: UKINITE MOBILNE TELEFONE U ŠKOLAMA

Vesti

03.09.2018

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učenici u Nemačkoj i Francuskoj juče su u školske klupe seli bez mobilnih telefona, a uskoro bi takva praksa mogla da zaživi i u Srbiji! Srpski telegraf pokrenuo je inicijativu da se upotreba mobilnih telefona ukine tokom nastave, a našu ideju podržao je i ministar prosvete Mladen Šarčević.

RepublikaFoto: pixabay.com

MANJE PREPISIVANJA

Ministar se, kaže, i sam uverio da ukidanje mobilnih telefona poboljšava praćenje nastave i disciplinu đaka budući da je ovu zabranu još ranije uveo u privatnim školama u kojima je radio.

- Sproveo sam tu ideju u praksi i pokazala se odlično. Nema prepisivanja, nema snimanja drugova i drugarica, izazivanja svađa i tuča, bolje se prati nastava. Mobilni telefoni predaju se dežurnom nastavniku po ulasku u školu i od njega se uzimaju u povratku. U slučaju hitnih situacija, đak uvek može da traži telefon od dežurnog nastavnika i pozove roditelje - objašnjava Šarčević.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ministar prosvete Mladen Šarčević podržao ideju našeg lista i najavio da će o njenoj realizaciji odlučivati opštinski saveti roditelja

On je istakao da podržava inicijativu Srpskog telegrafa da ovakva praksa zaživi u svim školama u Srbiji. Jedna od ideja, dodaje, jeste da na tome porade opštinski saveti roditelja koji će imati mnogo veće ingerencije i uključivati se u rad škole.

- Umesto, kao do sada, u školama, saveti roditelja ubuduće će funkcionisati na nivou opština i njihov zadatak biće da aktivnije učestvuju u odlukama važnim za školovanje i bezbednost dece. Ovi saveti razmotriće i inicijativu za ukidanje mobilnih telefona tokom nastave, kao i način kako da se to realizuje - napominje ministar.

Bez telefona nema prepisivanja, nema snimanja drugova i drugarica, izazivanja tuča i bolje se prati nastava - Mladen Šarčević, ministar prosvete

ZABRANA I NA ODMORU

Đaci u Nemačkoj, primera radi, ne smeju ni da pomisle da koriste mobilni telefon za vreme časa ili malog odmora jer je to dozvoljeno samo u menzi za vreme pauze za ručak. Za francuske đake ovo je prva školska godina u koju su krenuli bez mobilnih. Zabrana se odnosi na korišćenje mobilnih telefona tokom celog dana, uključujući i odmore, izuzev u slučaju hitne potrebe ili dece s invaliditetom.

Nerazdvojni od mobilnih već u prvom razredu

Učiteljica Nataša Nikolić Gajić oduševljeno je prihvatila inicijativu Srpskog telegrafa jer, kako kaže, deca postaju zavisna od mobilnih telefona već u prvom razredu, dok u četvrtom više ne znaju da funkcionišu bez njih.

- Sviđa mi se vaša ideja. Mobilni telefoni u školi se koriste radi razonode, a ne u obrazovne svrhe i u tom smislu više ometaju nastavu nego što koriste đacima. Mlađi đaci, čak i prvaci, koriste svaki odmor da telefoniraju umesto da razgovaraju i prošetaju. Naravno, postoje opravdane situacije kada dete mora da se javi, na primer ako daleko stanuje, ali to ne znači da telefon treba da ima i tokom nastave - smatra Nikolić Gajićeva.

Školski psiholog Branka Tišma napominje za Srpski telegraf da bi ukidanje mobilnih u školi pomoglo bržoj socijalizaciji i sazrevanju dece.

- Deca danas jednostavno ne znaju šta će bez mobilnih telefona! Treba da nauče da se više oslanjaju jedni na druge i na odrasle i da tako razvijaju socijalne kontakte, koji su važni za sazrevanje. Ako ćemo ukinuti mobilne telefone, potrebna je velika podrška roditelja. Mi smo u školi imali takav pokušaj, ali nije uspeo jer se na prvom mestu mora pažljivo osmisliti gde će se telefoni ostavljati i čuvati - ističe Tišma.

PREDNOSTI UKIDANJA MOBILNIH TELEFONA U ŠKOLI

- Bolja koncentracija đaka na času
- Lakše praćenje nastave
- Bolja disciplina, manje tuča, nemogućnost snimanja svađa i prepirki
- Brža socijalizacija i sazrevanje
- Deca uče da se oslanjaju jedna na drugu i na svoje nastavnike
- Manja upotreba društvenih mreža, razvijanje međusobne komunikacije

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading