EKSPLOZIJA KONJUKTIVITISA U VRTIĆIMA: Pedijatar Saša Milićević za Republiku: Postoje DVE VRSTE ove bolesti - OTKRIO DA LI RODITELJI TREBA DA BRINU!

Autor:

Vesti

22.03.2024

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milićević objašnjava da se konjuktivitis lako leči, i da nema razloga za paniku među roditeljima.

EKSPLOZIJA KONJUKTIVITISA U VRTIĆIMA: Pedijatar Saša Milićević za Republiku: Postoje DVE VRSTE ove bolesti - OTKRIO DA LI RODITELJI TREBA DA BRINU!

Foto: shutterstock, Printscreen/https://www.youtube.com/@TVDoktor

Konjuktivitis je trenutno jedna od najučestalijih infekcija u vrtićima, ali javlja se i kod odraslih. 

Baš iz tog razloga, poslednjih nekoliko dana ovo je jedna od glavnih tema roditelja čija deca idu vrtić, ili bilo kakvu drugu vrstu kolektiva.

Republika

Foto: Ilustracija:Profimedia

Konjuktivitis

 

Situacija je postala alarmantna do te mere da je roditeljima dece poslata cirkularna poruka:


„Poštovani roditelji, usled velikog broja dece koja dolaze sa promenama na sluznici oka, a koja nakon uočavanja budu udaljena iz kolektiva, moram da napomenem da ukoliko bilo kakve promene primetite ostavite dete kod kuće. Prvi put se susrećemo sa ovako velikim brojem dece izmenjene konjuktive za kratak vremenski period, a dodatni problem su i prebrze povratne dijagnoze alergijskog konjuktivitisa (za šta ne kažem da nije slučaj kod određenog broja dece, ali je u ovakvoj situaciji neophodno napomenuti pedijatru kakva je situacija u kolektivu). Odgovornost pojedinca je od presudnog značaja“.

Iz ovog razloga, odličili smo da kontaktiramo pedijatra Sašu Milićevića koji nam je objasnio da postoje dve vrste konjuktivitisa

Republika

Foto: K1

Pedijatar Saša Milićević

 

- To je dosta često kod dece i odraslih, posebno kod osoba preosetljivih na polen drveća. Sada sve cveta i mnogi to sada imaju. Međutim postoje alergijski  i infektivni konjuktivitis.  Dakle, ne mora uvek da bude takav, može da bude i infekcija. Deca trljaju okice, pa mogu da dobiju i alergijski i infektivni odjednom, što može da bude problem. Ruke nikada nisu dovoljno čiste, i onda se stvori infekcija - objašnjava Milićević. 

Foto: pixabay.com

Konjuktivitis kod deteta, svrab očiju

 

- Dosta je zarazna... To u vrtićima, kada je poslata cirkularna poruka, to je bila infekcija. Deca su stalno u kontaktu, diraju okice, pa ruke kontaminiraju virusom ili bakterijom - objasnio je pedijatar.

LEČENJE

- Nekada infekcija prođe sama od sebe... Ako je jako, treba se javiti lekaru, postoje kapi i masti. One sadrže antibiotik, ali imaju i kapi koje deluju antizapaljenski, i često se koriste. Ima i antialergijskih kapi koje se daju osobama sa alergijom. Te osobe sa alergijom piju i antialergijske lekove, a deca sirup. Obične osobe tablete. Sve se to kombinuje - rekao je on. 

Foto: YouTube/Printscreen

Saša Milićević

 

Ako je alergija u pitanju, objašnjava doktor, obavezno se kombinuju lekovi ali i kapi. 

Roditelji ne treba da brinu, to se često događa, i lako se leči, naglasio je dr Milićević za kraj razgovora. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading