OTKRIVEN UZROK ZEMLJOTRESA U CRNOJ GORI: Poznato kako UTIČU NA SRBIJU - Ako dođe do POTRESA, ovo su 3 KRITIČNE TAČKE

Autor:

Vesti

15.03.2024

06:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor geografije iz Sarajeva, Vedran Zubić, ističe da su efekti zemljotresa različiti u zavisnosti od jačine, a takođe objašnjava i uzrok potresa.

OTKRIVEN UZROK ZEMLJOTRESA U CRNOJ GORI: Poznato kako UTIČU NA SRBIJU - Ako dođe do POTRESA, ovo su 3 KRITIČNE TAČKE

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

U jutarnjim časovima, Crnu Goru je potresao zemljotres jačine 5,7 stepeni po Rihteru, koji je bio osetan i u Srbiji. Nakon toga, zabeleženo je čak 15 slabijih potresa do podneva, neki čak i na području Bosne i Hercegovine.

Epicentar prvog zemljotresa bio je na 32 kilometara severozapadno od Nikšića, a građani Srbije su ga osetili u različitim gradovima, od Nove Varoši do Vranja. Materijalna šteta je zabeležena i u Bosni i Hercegovini.


Seizmičnost u regionu i najjači zemljotresi u bivšoj Jugoslaviji

Seizmolog Ana Mladenović ističe za Kurir da su u Srbiji najtrusnija područja Kopaonik, Šumadija i dolina Velike Morave, dok je u regionu, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Crnu Goru, seizmičnost jača zbog sudara dve tektonske ploče - jadranske i evropske. Pominju se i najjači zemljotresi u bivšoj Jugoslaviji, poput onog u Crnoj Gori 1979. godine, kao i nedavnog zemljotresa u Albaniji 2019. godine.

Objašnjenje uzroka zemljotresa

Profesor geografije iz Sarajeva, Vedran Zubić, ističe da su efekti zemljotresa različiti u zavisnosti od jačine, a takođe objašnjava i uzrok potresa, navodeći da su vanjski Dinaridi, regija koja ide kroz BiH južno od crte Grmeč - Zelengora, zona navlake planinskih masiva. Ističe se da je aktivnost Jadranske mikroploče uzrok trusne aktivnosti, a epicentar jutrošnjeg potresa bio je u zoni subdukcije vanjskih Dinarida, između Golije i Durmitora.

Iskustva građana i preventivne mere

Građani Kraljeva su se uznemirili nakon današnjeg zemljotresa, posebno se prisećajući katastrofalnog potresa koji je pogodio njihov grad 2010. godine. U tekstu su navedene i preventivne mere koje treba preduzeti u slučaju zemljotresa, kao i saveti za ponašanje tokom potresa. Takođe, ističe se važnost pripremljenosti za ovakve situacije, kao i odgovarajuća reakcija u cilju zaštite života i imovine.

Ukupno, ovo je situacija koja nas podseća na važnost razumevanja seizmičke aktivnosti i sprečavanja potencijalnih šteta koje zemljotresi mogu prouzrokovati.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading