"NIJE ZAVRŠENA OBDUKCIJA" Ministarka Grujičić: Evo odakle su se pojavile informacije o smrti bebe iz Sremske Mitrovice

Autor: D.B.

Vesti

24.01.2024

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grujičić je objasnila da su podaci o uzroku smrti bebe koji su se pojavili juče zapravo proizašli iz otpusne liste Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu.

"NIJE ZAVRŠENA OBDUKCIJA" Ministarka Grujičić: Evo odakle su se pojavile informacije o smrti bebe iz Sremske Mitrovice

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ, Facebook

Ministarka zdravlja Danica Grujičić iznela je izveštaj o trenutnom stanju obdukcije bebe koja je preminula nakon rođenja u bolnici u Sremskoj Mitrovici. Istakla je da je istražni postupak u toku te da je neophodno sačekati zvanične rezultate pre donošenja bilo kakvih zaključaka.

Nejasnoće oko informacija o uzroku smrti

Grujičić je objasnila da su podaci o uzroku smrti bebe koji su se pojavili juče zapravo proizašli iz otpusne liste Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu. Ona je istakla da je lista sadržavala detalje o prijemu deteta, sprovedenim merama i lečenju, ali da je takođe trebalo da bude jasno naznačeno da je potrebna obdukcija radi utvrđivanja uzroka smrti.


"Kolege su vrlo korektno prvi deo liste napisali, šta se desilo sa detetom, kako je dete primljeno, šta su oni uradili, koje su sve mere preduzeli i to je zaista korektno. I njihova otpusna lista je trebalo da se završi time da je zahtevana sudska, odnosno bilo kakva obdukcija. Međutim, oni su dali sebi za pravo da tumače razlog smrti", rekla je Grujičić za TV Hepi.​

Zaključak o uzroku smrti treba da donesu stručnjaci

Ministarka je naglasila da je zaključak o uzroku smrti bebe u nadležnosti sudskih medicinara i sudsko-medicinskih odbora te da je važno sačekati zvanične nalaze pre donošenja bilo kakvih zaključaka. Dodala je da je važno da se pridržavaju propisanih protokola i da se uzdrže od preuranjenih spekulacija.

Važnost odgovornog ponašanja medicinskog osoblja

Grujičić je istakla da postoji mogućnost komplikacija pri svakoj intervenciji, ali da je takođe bitno da medicinsko osoblje postupa odgovorno i prema propisanim standardima. Naglasila je da je važno da se na zamerke pacijenata reaguje na odgovarajući način, te da je ponašanje lekara i sestara u velikoj meri odraz njihovog vaspitanja i nadzora rukovodećeg kadra.

Ministarka Grujičić je zaključila da je važno sačekati zvanične rezultate obdukcije pre iznošenja bilo kakvih zaključaka i spekulacija o uzroku smrti bebe u bolnici u Sremskoj Mitrovici.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
jupiterac

24.01.2024 16:52

sa marsa se pojavile informacije nasi sateliti tog trenutka bili upereni na SM

Doktorka

25.01.2024 08:33

Profesor doktir Danica Grujičić je izuzetan lekar. Stručna, odmerena i precizna u postavljanju dijagnoze i plana lečenja. Častan čovek, dodatni lek za teško bolesnog čoveka. Nepodmitljiva, prijatna, uliva poverenje. Ovo govorim iz oba ugla, lekara i pacijenta. Kao ministarka možda ima neke nepopularne mere ali boljeg ministra ćemo teško imati. Šteta što ove godine završava svoj profesionalni vek. Nadajmo se da će negde biti savetnik, njeno znanje i postupanje kao lekara je nepricenljivo.