BOG SE JAVI! Vaistinu se javi!

Autor:

Vesti

19.01.2024

00:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pogledajte u nebo i zamislite želju!

BOG SE JAVI! Vaistinu se javi!

Foto: Shutterstock

Bog se javi!

Vaistinu se javi!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju veliki praznik Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka.

Staro narodno verovanje kaže da se na Bogojavljensku noć, tačno u ponoć, otvara nebo i bog se javlja.

San koji ste sanjali u noći između 18. i 19. januara, trebalo bi da zapamtite jer oni predstavaljaju poruku od Boga i svojevrsno predskazanje događaja koji slede.

Neudate devojke noć uoči Bogojavljenja treba da stave ogledalo pod jastuk i sanjaće muškarca koji im je suđen.

Tu je i verovanje u pojedinim krajevima zemlje koje je vezano za četiri loptice - neudate devojke treba da umese testo od brašna i vode, pa da od njega naprave četiri loptice i u tri ubace imena simpatije. U četvrti stave samo prazan papir i ubace sve u kipuću vodu, a prva loptica koja izbije na površinu sadrži ime suđene simpatije. Ukoliko se u loptici nađe prazan papirić, devojka još nije upoznala budućeg supruga.

Na Bogojavljenje se pred samo svitanje kupalo u reci zarad boljeg zdravlja, ali ovaj ritual mogli su da izvode samo zdravi ljudi. Tako je i proistekla i trka za Bogojavljenski krst - ureku se baca Časni krst, a mladići i neretko devojke, se takmiče ko će prvi da stigne do njega. 

U nekim krajevima je sačuvan običaj da na Bogojavljensko jutro devojke odlaze do netaknutog izvora vode, u koji bacaju nekoliko zrna pšenice ili druge žitarice, a zatim kažu: „Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive“. Posle toga zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. 

U pravoslavnim hramovima širom zemlje se na ovaj dan osveštava Bogojavljenska vodica za koju se veruje da ima lekovita svojstva, a običaj je da vernici uzmu malo ove vode i odnesu je kući. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading