SRCE JE POSEBNO NA UDARU: Ovaj period godine može biti kritičan po pacijente sa visokim krvnim pritiskom - EVO I ZAŠTO!

Autor: D.B.

Vesti

03.01.2024

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na zdravlje, tokom praznika, trebamo obratiti posebnu pažnju.

SRCE JE POSEBNO NA UDARU: Ovaj period godine može biti kritičan po pacijente sa visokim krvnim pritiskom - EVO I ZAŠTO!

Foto: Shutterstock

U periodu kada su obroci obilniji, a hrana kaloričnija, posebna pažnja treba da se posveti kontroli krvnog pritiska, istakao je kardiolog prof. dr Dragan Simić u razgovoru za PINK.

Naglasio je da preventiva igra ključnu ulogu, s obzirom na to da vremenske promene i unos obilne hrane mogu značajno uticati na kardiovaskularni sistem.


Profesor Simić ističe da tokom praznika ljudi obično konzumiraju veće količine hrane, često kaloričnije i obilnije nego inače. Ovo može rezultirati varijacijama u krvnom pritisku, posebno kod osoba koje već imaju problema sa njim.

"Teže je kontrolisati se u ovakvim situacijama, što može doprineti češćim fluktuacijama krvnog pritiska", naglašava dr Simić.


Nadalje, dr Simić ističe da vremenske promene takođe mogu imati značajan uticaj na kardiovaskularni sistem. Posebno je istakao nedavne vremenske anomalije, poput visokih temperatura tokom zimskih meseci, koje mogu dodatno opteretiti organizam i dovesti do oscilacija u krvnom pritisku.

U skladu sa navedenim, dr Simić naglašava važnost redovnih kontrola krvnog pritiska, posebno u periodima kada su ishrana i vremenski uslovi promenljiviji. Preporučuje pacijentima da se konsultuju sa svojim lekarom kako bi prilagodili terapiju i smanjili rizik od naglog skoka krvnog pritiska.

Reagovanje na skok krvnog pritiska

Kao znakove mogućeg skoka krvnog pritiska, dr Simić navodi bol u glavi, zujanje u ušima i crvenilo lica. Ističe da je važno reagovati na ove simptome i prilagoditi terapiju kako bi se izbegle potencijalno ozbiljne posledice. "Hipertenzija je tihi ubica i zahteva adekvatnu pažnju, posebno u periodima povećanog unosa natrijuma", zaključuje dr Simić.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading