ŽUTA NAJLON KESA KRUŽI OD USTA DO USTA: Jeziv trend beogradskih đaka, zbog OVE droge osvanuli na hirurgiji!

Autor:

Vesti

07.11.2023

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neka nova igra dokone mladeži? Ne! Obična narkomanska seansa, samo na novi način i u dosad neuobičajeno vreme.

ŽUTA NAJLON KESA KRUŽI OD USTA DO USTA: Jeziv trend beogradskih đaka, zbog OVE droge osvanuli na hirurgiji!

Foto: shutterstock

Pre skoro pola veka, Beogradom i bivšom Jugoslavijom, zavladao je užasan trend udisavanja isparenja lepka.

Ta moda toliko je bila rasprostranjena, da je gotovo u svakom odeljenju srednjih škola i gimnazija bio makar jedan učenik koji je, žargonski rečeno, "duvao lepak".

Na portalu "Yugopapir", koji se bavi očuvanjem starih novinarskih priča i reportaža iz medija širom bivše Jugoslavije, objavljena je priča iz maja 1978. godine, a kroz koju je tadašnji novinar RTV Revije, Srđan Biljanović, pričao sa mladima iz beogradskih gimnazija koji su upražnjavali lepak kao drogu.

Srednjoškolci duvaju u kafani

Maj 1978.: Scena koju ćemo opisati odigrala se u jednoj beogradskoj kafani : za dva spojena stola sedi društvo, desetak mladića i devojaka, po svemu sudeći, još srednjoškolci. Kraj je školske godine, raspoloženje je vedro. Pa, ipak, nešto nije u redu. Jedna obična žuta najlon kesa, kakva se može kupiti u svakoj samoposluzi, kruži od usta do usta.

Neka nova igra dokone mladeži? Ne! Obična narkomanska seansa, samo na novi način i u dosad neuobičajeno vreme. U kesi koju mladići i devojke iz kafane natežu, verovali ili ne, nalazi se najobičniji univerzalni lepak.

Pomama za lepkom

Pokušate li ga kupiti ovih dana, moraćete se dobro potruditi. Otkud tolika nestašica i šta to Beograđani odjednom lepe u ove prolećne dane? Obišli su nekoliko specijalizovanih radnji u centru grada i, zaista - lepka gotovo nigde nema. Zašto?

Žika Petrović već dvadeset godina prodaje lepila i farbe. Radi u prodavnici Hromos na Slaviji. Čim mu je spomenut lepak, nemoćno je slegnuo ramenima i rekao da lepka nema. Otkud zna majstor Žika da nama treba baš to?

- Kako ne bih znao, kad samo njega traže. Jest da je najbolje, ali, ipak. I to uglavnom mladi ljudi. Tu je blizu Osma beogradska gimnazija, valjda im treba za taj njihov ručni rad... Samo, brate, mnogo ga kupuju - kaže.

Kada mu je objašnjeno zašto se zapravo lepak kupuje u tolikim količinama, nije mogao da veruje. Uzeo je Žika jednu preostalu teglu lepka, otvorio je, pomirisao nekoliko puta, ali nikako nije mogao da razume kako to da se hašišu, marihuani, opijumu, valoronu i drugim drogama sad odjednom pridružilo i lepilo koje on prodaje, evo, već dvadeset godina.

Foto: shutterstock

Drogiranje omladine

Tokom istraživanja pozabavili su se i onima koji taj lepak kupuju i koriste u svrhe koje sigurno nisu u uputstvima. Prišli su grupi učenika Osme beogradske gimnazije. Bio je veliki odmor. Učenici su vrlo rado pristali na razgovor, prenosi "Yugopapir".

"Bar 70 posto njih to koristi"

Ali, već nakon prve rečenice - mali šok! Po rečima mladih iz Osme beogradske gimnazije, većina učenika se drogira udišući lepak.

Zar baš toliko?

"Apsolutno", tvrdi M., učenik trećeg razreda, i dodaje: "Spreman sam reći - bar sedamdeset posto, ako ne i više. Evo, samo u mom razredu, od nas četrdeset, lepak udiše njih dvadeset pet-šest. Neki su samo probali, tek da vide što je to, neki, opet, drogiraju se vrlo često. Neretko i za vreme časova.

(Igrom slučaja, pisac ovih redova takođe je bio učenik spomenute gimnazije, ali s tom razlikom što u njegovo vreme toliki broj nije čak ni pušio, a o nekoj drogi da ne govorimo. A sve to nije bilo tako davno: pre desetak godina.)

S. ima samo sedamnaest godina, ali već bogato narkomansko iskustvo. Do sada je sve probala, jedino se još nije bola iglom. Plaši se, kaže, da se ne "otkači", kao što se to desilo nekim njenim prijateljima koji su sad pacijenti Zavoda za mentalno zdravlje. Ona je i objasnila tajnu lepka .

- Kad nema prave droge, onda daj šta daš. Do šita i trave se teško dolazi, a i skupo je. Lepak se svugde prodaje i ne košta mnogo. Nije isto, ali je slično. Zapravo, stvara slične efekte. U trenucima se postiže osećaj euforije. Ali isto kao i kod pravih droga, postoji opasnost da se "padne u bedak", da se doživi upravo suprotan efekt: griža savesti, neraspoloženje, depresija. Naravno, nastavlja ona, doze se s vremenom povećavaju, tako da su već posle dva meseca aktivnog udisanja potrebne bar dve tube.

Jednostavno i opasno

Jedan od učenika s kojima su razgovarali bio je zbog lepka i lečen. Udahnuo je preveliku količinu lepka i, kad je iz bolnice izašao, nikad mu više nije palo na pamet da se na ovakav način igra sa životom i zdravljem.

- Ovo je, po mom mišljenju, najotrovniji i najgori način drogiranja. Ja sam svojevremeno (i ne samo ja) dolazio napušen na predavanja. Da o nekom normalnom učenju ne može biti govora, dovoljno pokazuje podatak da sam ja te godine ponavljao razred. Ipak, lepak se još troši. I to najviše među prvim i drugim razredima. Idite malo u osnovne škole, pa da vidite šta se tamo dešava.

Tako kaže S. A tako priča i većina učenika... Jedan od njih objasnio je "način upotrebe". Onaj koji ne piše na tegli:

- Lepak se nagura u praznu kutiju od imalina i položi na dno plastične kese. Onda stavite glavu kroz otvor kese, pritom pazite da nema nijednog otvora za vazduh i - duboko udahnete. Eto, to je sve.

Kako se osećaju posle

Neki kažu da se osećaju ugodno, neki neugodno, neki čak dožive i poneku halucinaciju, neki se histerično smeju. Uglavnom, većinu od svega toga samo boli glava. Ali, da je bar samo to. Svi oni koji su se udisanjem lepka bavili intenzivnije mesecima su imali problema s plućima, dišnim organima, a mnogi su svoju narkomansku avanturu neslavno završili na hirurškom stolu.

Obišli su tada još nekoliko srednjih škola: I., XI. i XIV. beogradsku gimnaziju. Svugde - isto. Lepak se koristi čak i u osnovnim školama. Među mladima koji se drogiraju nije samo lepak zamena za drogu. Čuli su razne priče, tužne ispovesti i neverovatne primere. Jedan, već iskusan narkoman, na primer, kad nema droge - direktno udiše isparenja iz auspuha automobila!?

Drogiraju se jer je to moderno

Razloga zbog kojih mladi pribegavaju drogi ima dosta. Jedan od njih leži i u tome što je narkomanija nekoliko godina unazad "moderna epidemija", iako je stara koliko i ljudsko društvo. Ona je danas samo dobila svetske razmere. Tako mnogi mladi ljudi drogu uzimaju iz čiste mode, "zato što to rade i drugi", zato što je to moderno. Jednostavno, misle da će sebi i drugima na najefikasniji način dokazati da su savremeni ako se drogiraju. Budalasto i patološko, zar ne? Nažalost, i istinito.

Ne sme se zaboraviti: narkomani (pa bio to lepak ili nešto drugo) su bolesnici, a bolesnike treba lečiti. Da bi se to postiglo, neophodno je koordinirano delovanje kako zakonskih, tako medicinskih i obrazovnih institucija. A one koji su na putu da postanu narkomani treba sprečiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading