GRIPA NEMA, ALI NAS KOSE RESPIRATORNE INFEKCIJE! Čekaonice domova zdravlja pune, najviše obolelih u OVIM krajevima!

Autor:

Vesti

06.11.2023

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grip u Srbiji tokom ove sezone još uvek nije laboratorijski potvrđen. Ipak, ogroman je broj obolelih od respiratornih infekcija.

GRIPA NEMA, ALI NAS KOSE RESPIRATORNE INFEKCIJE! Čekaonice domova zdravlja pune, najviše obolelih u OVIM krajevima!

Foto: www.profimedia.rs

Prošle godine je prijavljeno više od 355.000 pacijenata sa simptomima sličnim gripu, a stručnjaci savetuju da je najbolja prevencija upravo vakcinacija.

Obolelih od respiratornih infekcija najviše je u Zlatiborskom, Pirotskom i Braničevskom okrugu. Zbog njih, nedeljno u Beogradu, oko 14.000 pacijenata potraži pomoć lekara.

- Imamo akutnu respiratornu ambulantu, gde zbrinjavamo pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama. Broj pregleda je između 50 i 60, značajno povećano u odnosu na avgust i jul. Otprilike četvrtina, 20-25 odsto je pozitivna na kovid – rekla je dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja "Savski venac".

Republika

Foto: Shutterstock

Rerspiratorna infekcija

Dr Katarina Mijatović, pomoćnica direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, navodi da respiratorne infekcije dominantno zahvataju gornje disajne puteve, ali da nema težih slučajeva.

U proseku se u Gradskom zavodu pregleda oko 400 pacijenata – rekla je dr Mijatović.

Veliko interesovanje za vakcinu

Neki sezonu gripa dočekuju spremni – vakcinisani. Do sada je potrošeno oko 60 odsto vakcina protiv gripa, podaci su Instituta za javno zdravlje.

- Do sada je veliko interesovanje bilo, više od 1.300 doza smo već dali, dok smo prošle godine za ceo period dali 2.700 vakcina - istakla je dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja „Savski venac“.

Republika

Foto: Shutterstock

Vakcinacija

Iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu kažu da vakcinu preporučuju svim hroničnim pacijentima, starijima od 65 godina, imunokompromitovanima, trudnicama i svima koji su u riziku od same infekcije.

- Vakcina protiv gripa, baš zbog osobine virusa gripa da se menja, da menja antigensku strukturu, da mutira, svake godine treba da se zaštitimo, jer nas vakcina štiti 6 do 12 meseci - ukazala je dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Možemo dobiti zapaljenje pluća

Stručnjaci savetuju i pneumokoknu vakcinu, jer ta bakterija izaziva lakše, teže, a nekada i životno ugrožavajuće infekcije.

- Trebalo bi jednu dozu da prime sve ove kategorije, koje treba da se vakcinišu i protiv gripa. Ona se daje samo jednom u životu, nema revakcina. Kod osoba koje imaju hronične bolesti, veoma često, na primer, infekcija gripom može da se komplikuje zapaljenjem pluća, a najčešći prouzrokovač je baš pneumokoka, odnosno streptokokus pneumonije - objašnjava dr Begović Lazarević.

U narednom periodu vakcinacija, redovno pranje ruku, izbegavanje onih koji imaju respiratorne infekcije i provetravanje prostorija u kojima boravite, pomoći će vam u borbi sa respiratornim infekcijama.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading