AKO NE PRIJAVITE BEBU NAKON ROĐENJA, SLEDE KAZNE! Postoji zakonski rok i ne smete da ga probijete, u suprotnom...

Autor:

Vesti

27.09.2023

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Srbije pokrenuo je ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad Beograd nakon što je otkriven slučaj dvogodišnjeg deteta koje nema ni ime ni jedinstveni matični broj. Ovaj incident izazvao je šok i nezadovoljstvo javnosti, postavljajući i niz pitanja o odgovornosti i procedurama koje se tiču prijave rođenja dece.

AKO NE PRIJAVITE BEBU NAKON ROĐENJA, SLEDE KAZNE! Postoji zakonski rok i ne smete da ga probijete, u suprotnom...

Foto: Shutterstock

Beba u bolnici

Od početka ove godine, više od 4.000 beba rođeno je u bolnici Narodni front, a postupak prijave rođenja beba rutinski se sprovodi svakog dana. Babice svakog jutra sastavljaju izveštaj o broju rođene dece prethodnog dana i zatim odlaze kod majki kako bi ih zamolile da potpišu formular koji uključuje i prijavu rođenja deteta.

Elektronska prijava deteta zahteva saglasnost oba roditelja, a oni moraju imati važeće lične karte i detetovo prebivalište mora biti registrovano na jednoj od njihovih adresa. U slučaju da otac nije prisutan da da saglasnost za ime deteta, majka ima mogućnost da potpiše da nisu ispunjeni uslovi za prijavu deteta i obrazloži razlog za to.

Republika

Foto: shutterstock

Beba/Ilustracija

Viša medicinska sestra u Narodnom frontu, Miljana Đorić, objasnila je da ukoliko elektronska prijava nije obavljena u ustanovi, dužnost je bolnice da prijavi rođenje sa imenom i prezimenom majke, podacima o detetu opštini na kojoj je beba rođena. Nakon toga, opštinska matična služba šalje podatke Ministarstvu unutrašnjih poslova radi dodele matičnog broja.

- Ukoliko nekim slučajem elektronska prijava nije obavljena u ustanovi, mi svakako imamo dužnost da prijavu rođenja sa imenom i prezimenom majke, podacima o detetu, dostavimo opštini na kojoj je beba rođena - kaže Miljana Đorić, viša medicinska sestra u Narodnom frontu za RTS.

Podaci o imenu bebe, majci i detaljima porođaja čuvaju se u knjigama bez obzira na to da li je dete prijavljeno elektronskim ili pisanim putem. Protokoli porođaja čuvaju se decenijama kako bi osigurali tačnost i bezbednost podataka, piše Telegraf.

Republika

Foto: Tanjug

Beba/Ilustracija

Prijava deteta

Prema Ustavu, svako dete ima pravo na lično ime, upis u knjigu rođenih, pravo da sazna svoje poreklo i pravo da očuva svoj identitet. Međutim, roditelji nemaju obavezu da upišu ime deteta u porodilištu. Najčešći razlozi zašto se dete ne upiše su ako otac nije u zemlji ili još ne znaju kako će se dete zvati. Ipak, roditelji imaju zakonski rok od 30 dana da prijave podatke o bebi.

- Problem se javlja kada roditelji to ne urade, kada dete nije rođeno u bolnici, kada ne postoje tragovi, i onda to dete i roditelji postaju pravno nevidljivi. Centar za socijalni rad se automatski tu angažuje i daje formalno ime detetu dok se roditelji ne pojave - kaže advokat Aleksandar Radivojević.

Republika

Foto: Shutterstock

Beba i majka/Ilustracija

Kazne

Ako dete nije prijavljeno, osim novčane kazne, otac i majka mogu da odgovaraju i krivično za zanemarivanje deteta. Može da se desi i da Centar za socijalni rad postane staratelj umesto roditelja.

- Mi ne možemo da ih izbacimo iz sistema jer su to naši ljudi, ali na koji način to rešiti, kako ih edukovati, na koji način tu decu izvući iz začaranog kruga da se rađaju i da o tome nema nikakvog traga, žive - da nema nikakvog traga, počinju da se bave kriminalom, to je začaranu krug - kaže advokat.

Kakva će biti sudbina deteta bez imena i matičnog broja, zavisi od Centra za socijalni rad i njihove odluke. Oni će uvek prednost dati biološkim roditeljima i pokušati da im pomognu. Druge mogućnosti su rodbina, i oni u našoj praksi, često postanu staratelji.

Moguće je da dete ode i u hraniteljsku porodicu.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading