DOK JE TITO UMIRAO, SPREMALI UDAR NA KOSOVO! Otkriven tajni plan za formiranje Velike Albanije - operacija ''Proboj''

Autor:

Vesti

29.04.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obaveštajni podaci iz vremena Envera Hodže iskorišćeni za pokušaj upada preko Košara 1999.

DOK JE TITO UMIRAO, SPREMALI UDAR NA KOSOVO! Otkriven tajni plan za formiranje Velike Albanije - operacija ''Proboj''

Foto: Profimedia/Shutterstock/Dragan Stanković

Pripreme za vojno otimanje Kosova i Metohije i stvaranje "velike Albanije" intenzivirane su pre gotovo pola veka, a albanski korpus ni danas ne odustaje od plana otimanja južne srpske pokrajine. Nasilna otimačina Kosmeta i pripajanje Albaniji razrađivana je kroz tajnu vojnu operaciju "Proboj", čiji su delovi poslužili i za napad na karaulu Košare 1999.

LEŠINARSKE NADE

Naime, od sedamdesetih godina prošlog veka sudbina SFRJ bila je u fokusu pažnje rukovodstva susedne komunističke Albanije zbog starosti predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i prognoza da će izvesno nastupiti kriza posle njegove smrti.

Tirana Envera Hodže, lidera Albanske partije rada, uveliko je kovala vojne planove za invaziju na delove SFRJ koji su bili naseljeni Albancima - najpre Kosova - s ciljem pripajanja Albaniji.

Tako je najtajnija i najozbiljnije pripremana operacija "Proboj" nastala na sastanku Hodže s dvojicom bliskih saradnika 13. januara 1980, kada je Tito već bio u bolnici u Ljubljani.

- U razgovoru u strogoj tajnosti postavljen je zadatak da se u roku od 45 dana, do kraja februara, izradi plan za moguću vojnu operaciju velikih razmera za "oslobođenje Kosova". Hitnost i apsolutna tajnost ovog zadatka bili su naređeni zbog činjenice da je rukovodstvo Albanije očekivalo skoru Titovu smrt i moguće izbijanje unutar jugoslovenske krize, tokom koje bi se stvorili uslovi za sprovođenje operacije "Proboj" (Operacioni "Shperthimi") - naveo je bivši diplomata Dragan Bisenić.

U borbenim dejstvima trebalo je da se koriste sve snage i sredstva kojima raspolaže vrhovna komanda, uključujući i rezerve (pogledajte okvir). Predviđali su učešće do 220.000 ljudi, od čega je 65 odsto snaga bilo namenjeno za dejstva na "kosovskom frontu", a ostatak na makedonskom i crnogorskom.

ODUSTALI POD PRITISKOM


- Na kosovskom pravcu pretpostavljalo se da će invazione snage u prvoj fazi brojati 30.000 ljudi, a u drugoj 150.000. A na makedonskom i crnogorskom pravcu invazione snage bi sa 6.000 u drugoj fazi dostigle 16.000 ljudi - precizira Bisenić u autorskom tekstu za Kosovo onlajn.

Paralelno su izvođene i vojne vežbe kao priprema za invaziju na Kosovo, ali scenario je propao usled pritisaka i s istoka i sa zapada. Ali Tirana je nastavila tihu borbu formiranjem tajne službe tokom proleća-jeseni 1980, koja je delovala u pograničnim delovima ka Srbiji i kroz decenije skupila podatke koji su poslužili čak i za atak na Košare.

- U albanskom MUP i Ministarstvu odbrane reorganizovana je strateška obaveštajna služba koja se fokusirala na dobijanje informacija o vojno-političkoj situaciji na Kosovu. Stepen informisanosti u pograničnim oblastima bio je toliki da su imali informacije ne samo o rasporedu vojnih jedinica, snaga i sredstava MUP i specijalnih snaga, već je imala ažurirane podatke o komandantima jedinica JNA i snaga MUP srednjeg i nižeg nivoa - naveo je Bisenić.

Spremali se i za gerilu

Operacija je pripremana na bazi vijetnamskog iskustva iz gerilskog rata i uz angažovanje kartografskog materijala hitno nabavljenog iz Austrije.

- Istovremeno, napravljena je topografska karta naselja albanskog stanovništva SFRJ, koja bi mogla da postane veoma važna u slučaju prelaska neprijateljstava u fazu gerilskog ratovanja ili sabotaže - piše Bisenić.

Srđan Graovac, Centar za društvenu stabilnost

Nesporna je i poznata aspiracija Albanaca za stvaranjem "velike Albanije". Naročito u periodu Envera Hodže, te je vrlo verovatno da su tada pripremali ozbiljnu vojnu invaziju na Kosovo, kao i da su se bavili tajnim prikupljanjem podataka o našim oružanim snagama. Ne može se isključiti mogućnost da je to zloupotrebljeno i za napad na Košare.

Branko Radun, politički analitičar

Ozbiljna geopolitička priča je višedecenijsko nastojanje da se napravi "velika Albanija". To nije isključivalo ni spremnost na rat, ali je uključivalo razgranatu obaveštajnu mrežu. Takve težnje bile su dominantne u Hodžino vreme, otuda ne čudi priprema operacije "Proboj", čiji su elementi poslužili i 1999, kad su nameravali preko Prokletija da se probiju i uđu u Srbiju.

Činjenice:

Kakvim snagama su planirali da udare

- tri kontrolna centra vojske sa 200.000-220.000 ljudi
- 22 pešadijske brigade
- 12 jurišnih brigada
- šest tenkovskih brigada
- sedam artiljerijskih brigada
- šest pukova s protivoklopnim oruđem
- 12 pukova PVO
- dve inžinjerijske brigade
- 10 izviđačkih bataljona
- tri vazduhoplovna puka
- tri vojne bolnice
- dve veterinarske bolnice

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading