ČESTE INTERVENCIJE LEKARA ZBOG ZAGLAVLJENE KOSTI U GRLU! Vodite računa kako se hranite tokom posnih slava, ekipe Hitne pomoći otkrivaju SLUČAJEVE

Autor:

Vesti

20.12.2022

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Nikola jedna je od najčešćih slava u Srbiji, za koju važi pravilo da pola države slavi, a ona druga polovina ide na slavu.

ČESTE INTERVENCIJE LEKARA ZBOG ZAGLAVLJENE KOSTI U GRLU! Vodite računa kako se hranite tokom posnih slava, ekipe Hitne pomoći otkrivaju SLUČAJEVE

Foto: RINA/Ilustracija

Sudeći prema izveštaju iz čačanske Hitne pomoći, prvi dan Sv. Nikole prošao je relativno mirno bez većih intervencija.

Republika

Foto: RINA

Bolnica u Čačku

- Uglavnom su nam se javili hronični bolesnici koji imaju probleme sa visokom pritiskom, možda je na to uticalo i pojačano konzumranje hrane. Imali smo jednu intervenciju kad je u pitanju zaglavljena riblja kost u grlu, to se često dešava kad su posne slave. Ono što je dobro jeste da nije bilo saobraćajnih nezgoda usled preteranog konzumiranja alkohola - rekla je za RINU dr Jelena Žikić, lekar Hitne pomoći u Čačku.

Tokom protekla 24 sata obavljene su 23 kućne posete i 21 pregled, 16 pregleda u ambulanti. Doktorka Žikić dodaje da se često susreću i sa neadaketanim pozivima u pomoć što im ponekad poprilčno otežava rad.

- Zovu nas ljudi čak i onda kad misle da im je potreban samo pregled ne i hitna intervencija. Možda tada ne stignemo na neko mesto gde bi bili potrebniji - dodala je dr Žikić.

Temperaturna nepredvidivost takođe je jedan od faktora koji utiče na zdravlje ljudi.

- U ovom periodu godine najčešće se službi Hitne pomoći javaljaju pacijenti sa hroničnim bolestima, pre svega kardiološki sa varijacijama krvnog pritiska, tu su i astmatičari. Temeperature su bile i do 17 stepeni, sada je ponovo temperatura u minusu, tako da to pravi dodatne probleme. Period je slava, raznoraznih proslava, stižu nam i praznici - rekla je dr Jelena Žikić.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading