ROMING U GRČKOJ NIJE JOŠ UKINUT: Evo kako da telefonirate sa plaže, a da vam ne dođe veliki račun

Autor:

Vesti

03.07.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčka, u kojoj će, kako se očekuje, ove sezone boraviti oko 900.000 turista iz Srbije, još nije donela odluku o ukidanju rominga iako je bilo najava da bi ovakva odluka mogla da bude usvojena do početka jula. Cene telefoniranja su već dve godine niže, ali roming nije ukinut iako se, kako je nedavno prilikom posete Srbiji izjavio ministar Vasilis Kikiljas, na tome radi.

ROMING U GRČKOJ NIJE JOŠ UKINUT: Evo kako da telefonirate sa plaže, a da vam ne dođe veliki račun

Foto: Pixabay

grčka

– Naš ministar za digitalizaciju razgovara s telekomunikacijskim kompanijama da se ukine roming za Srbiju i mislim da ćemo moći da se konačno izjasnimo o tome vrlo brzo. Nemam zvaničnu odluku još, ali imamo čvrsta obećanja privatnika da će se uskladiti s našim zahtevom – izjavio je on nedavno za medije iz Srbije.

S obzirom na to da je sezona za turiste iz Srbije već počela u Grčkoj, trebalo bi, dakle, da obrate pažnju na ove troškove i da se kod svojih operatera na vreme raspitaju koja je najbolja opcija kako ne bi imali neplanirane troškove na putovanju.

Domaći operateri korisnicima nude različite mogućnosti i, kako savetuju, važno je samo se se o svemu raspitaju pre polaska. Na primer, za korisnike MTS-a odlazni poziv iz Grčke je 19,06, a dolazni 3,58 dinara po minutu, poruka je četiri dinara, a internet dinar. U slučaju da se iz Grčke zove neka druga destinacija minut poziva je 102 dinara.

Kada je reč o „Jetelu”, od 1. jula prošle godine cene odlaznih poziva iz Grčke su 49,9 dinara, dolaznih poziva 11,9, SMS košta 4,9 dinara, a internet dinar po megabajtu. U kompaniji A1 cena rominga za Grčku je 49 dinara za poziv, bilo da je dolazni ili odlazni, 14,9 dinara je SMS, a dinar internet.

Tamara Rančić, predsednica Udruženja „Grčka iz prve ruke”, kaže za naš list da su turisti uglavnom informisani o cenama rominga i da su i Grci spustili cene, pa ovi troškovi mogu da se kontrolišu.

– Njihov najveći operater mobilne telefonije „Kosmout” nudi vrlo povoljne usluge. Na primer, ukoliko kupite njihovu karticu i aktivirate uslugu „neograničeno”, moći ćete da koristite internet neograničeno mesec dana i to sve po ceni od oko 10 evra. Tako da naši građani u stvari i nemaju potrebu da koriste usluge rominga – kaže Rančić.

Za one koji će odmarati u komšiluku, situacija je povoljnija. Tačno pre godinu dana zvanično je ukinut roming u regionu zapadnog Balkana i cene su snižene na nivo koji se naplaćuje u nacionalnom saobraćaju, a uvedena je i politika fer korišćenja. Korisnici su već prošlog leta imali priliku da iskoriste blagodeti nižih cena telefoniranja van zemlje i da se ne plaše visokih računa.

Ovi uslovi važe za operatere u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Sporazum o ukidanju rominga je inače ocenjen kao zajednički korak regiona napred i pokušaj da se doprinese jačoj ekonomskoj razmeni u svim sektorima.

Po ugledu na praksu Evropske unije, uvedena je politika fer korišćenja, čime se sprečava prekomerno korišćenje i zloupotreba kartice operatera jedne zemlje u drugoj zemlji. Inače, prema podacima resornog ministarstva, u Srbiji se od ukupnog roming saobraćaja 70 odsto odnosi na zapadni Balkan. Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija su još od 2014. godine postepeno snižavale cene roming usluga i to je između ove četiri zemlje regulisano posebnim sporazumom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading