Evropski osiguravači u Beogradu: UOS organizuje Skupštinu Saveta biroa Zelene karte

Autor:

Vesti

22.04.2022

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi građani Srbije koji i ove godine kolima krenu za Grčku, moraće da obezbede zeleni karton za vozilo da bi prošli kroz Republiku Severnu Makedoniju. To je jedina država regiona u koju ne možete da uđete bez međunarodne potvrde da vam je vozilo uredno osigurano.

Evropski osiguravači u Beogradu: UOS organizuje Skupštinu Saveta biroa Zelene karte

Foto: Promo/UOS

- Severna Makedonija nije članica Multilateralnog sporazuma i nemoguće je reći kada će se situaciji promeniti. To ne zavisi od nas, odn. od Srbije ili od Udruženja osiguravača Srbije, već od toga da li će I kada ta država ispuniti postavljene uslove i postati članica Multilateralnog sporazuma - kaže generalni sekretar UOS Duško Jovanović.

On podseća da je Srbija od 2012. godine član tzv Multilateralnog sporazuma po kojem su vozači iz Srbije izjednačeni u pravima i obavezama sa vozačima iz EU. To znači da sz registarska oznaka i registraciona nalepnica dovoljne za ulazak u države EU i u još 6 država.

- UOS je morao da ispuni određene uslove da bi našim vozačima to omogućio. To su međunarodno propisani uslovi i kada u Savetu Biroa zelene karte kažu da je Makedonija ispunila te uslove i da je primljena u Multilateralni sporazum, tog trenutka biće ukinut taj dokument. Na žalost, to nije bilateralno pitanje - kaže Jovanović.

Uskoro će sezona putovanja u inostranstvo. Šta savetujete vozačima koji budu učesnici saobraćajne nezgode?

Osnovni savet je da se policija zove ako ima povređenih ili je pričinjena velika materijalna šteta. Tada treba tražiti i potvrdu o oštećenju vozila koja može da zatreba prilikom izlaska iz te države. Zapisnik o šteti na vozilu treba uraditi u državi u kojoj je došlo do sudara, u ovlašćenoj agenciji ili osiguravajućem društvu, a Zahtev za naknadu štete podnosi se osiguravaču vozila koje je izazvalo sudar, direktno u posećenoj državi ili iz Srbije.

Ako je nezgodu u jednoj zemlji prouzrokovalo vozilo iz treće države, zahtev se može podneti i Birou zelene karte države nastanka nezgode. Kontakti svih Biroa, članica Sistema zelene karte, mogu se naći na www.cobx.org

Republika

Foto: Promo/UOS

Duško Jovanović

Udruženje osiguravača Srbije organizovaće početkom juna Generalnu Skupštinu Saveta biroa Sistema zelena karte. Biće to najveći međunarodni događaj iz oblasti osiguranja u Evropi, kojem će prisustvovati više od 150 delegata iz 47 država.

Sistem zelene karte predstavlja jednu od najvećih međunarodnih organizacija. Okuplja 47 država Evrope i pojasa oko Sredozemnog mora i bez tog sistema bio bi nezamisliv međunarodni saobraćaj motornim vozilima. Pored predstavnika Biroa zelene karte iz 47 država, Konferenciji će prisustvovati i predstavnici Garantnih fondova, Biroa za naknadu štete i Informacionih centara tih država odnosno sistema Motornih direktiva EU. To skup čini najvećim međunarodnim događajem na tom nivou u Evropi, ne samo u osiguranju, kaže Jovanović. 

Šta za Srbiju znači to što organizuje jedan takav događaj?

- Ta odluka doneta je jednoglasno, uz konstataciju čelnika Sistema zelene karte da je rad Udruženja najbolji primer uspostavljanja i održavanja uspešne saradnje sa partnerima iz različitih država. Time je Udruženju odato priznanje za dosadašnji rad. Inače, tržište Srbije je u samom vrhu po parametrima koji karakterišu poslovanje članica ovog Sistema. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Srbija, uz Švajcarsku i BiH, jedina država van evropskog ekonomskog prostora koja je članica tzv. Multilateralnog sistema.

- UOS je postao i član Nadzornog odbora Sistema, a predstavnik Udruženja je predsednika Odbora za prijem novih članova Sistema. Time smo, kaže Jovanović, dobili priznanje za uspešan rad u organima Sistema i za ispunjavanje obaveza po međunarodnim sporazumima, pre svega u korist građana Srbije koji vozilima putuju preko granica. S obzirom na to da je srpsko tržište jedno od manjih u Sistemu, sa svega 2,5 miliona vozila, učešće Udruženja u najvišim organima Sistema je izuzetan uspeh i priznanje najvišeg nivoa - ističe Duško Jovanović.

Naknada štete

Uz zahtev za štetu u inostranstvu, treba predati što više dokumentacije koja prati nezgodu: policijski ili Evropski izveštaj o nezgodi, Zapisnik o šteti na vozilu, račune o popravci ili šlepanju, medicinsku dokumentaciju, kopije dokumenata štetnika...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading