ŽENE SE ZBOG KORONE ODALE ALKOHOLU! Šokantni podaci: Klinike za lečenje krcate, stručnjaci OTKRILI RAZLOGE!

Autor: Republika

Vesti

08.04.2022

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koronavirus ostavlja posledice kako po fizičko tako i po mentalno zdravlje, a jedan od jasnih pokazatelja je i broj žena koje su se odale alkoholu

ŽENE SE ZBOG KORONE ODALE ALKOHOLU! Šokantni podaci: Klinike za lečenje krcate, stručnjaci OTKRILI RAZLOGE!

Foto: pixabay.com

Broj žena u Srbiji koje su postali alkoholičari porastao je čak četiri puta od početka pandemije koronavirusa!

Da je situacija alarmantna pokazuju izveštaji klinika za lečenje bolesti zavisnosti, gde se prvi put u istoriji izjednačio broj muških i ženskih pacijenata. Do samo pre dve godine, na jednog alkoholičara na lečenju dolazile su četiri žene.

Razlog zbog koga su žene masovno posegnule za alkoholom psihijatri vide u tome što su se tokom pandemije, mnogo više od muškaraca brinule za zdravlje i porodicu i mnogo teže su im padale svađe u brakovima i vezama, pa su postale depresivne, od čega su "spas" potražile u poroku, prenosi Informer.

Diana Raketić, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u Beogradu, potvrdila je ovu crnu statistiku.

- Na lečenje dolaze najviše visokoobrazovane žene i majke, od 35 do 50 godina, a u više od 70 odsto slučajeva pretrpele su neki vid zlostavljanja partnera. Onda je došla pandemija koronavirusa i pitanja da li će i kako preživeti. Uzimajući alkohol, sedative, partnerske relacije budu još gore, sa puno nasilja i svađa. Kada situacija postane nepodnošljiva, odlučuju da potraže pomoć, ali dodatni problem u lečenju žena koje se bore sa alkoholizmom je osuda okoline. Teško im je da odu kod lekara opšte prakse i zatraže uput za Drajzerovu - objasnila je Raketićeva.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Žene sve češće "spas" traže u alkoholu

Neuropsihijatar Jasna Daragan Saveljić istakla je da je ovoj situaciji znatno doprinela pandemija, koja je izuzetno loše psihički delovala na žene.

- Istraživanja su pokazala da su žene u pandemiji u znatno većem procentu obolevale od depresije i to stanje je zasigurno uzrokovalo "bežanje" u alkohol kod određenog broja njih. One prosto nisu mogle da prevaziđu svoje psihičko stanje i to ih je dovelo do zavisnosti. Morate imati u vidu da žena kuva, nabavlja namirnice, teži da održi porodicu i uz to i radi, a to nije nimalo lako u teškim vremenima kakva je bila pandemija. Svakako su se žene više brinule o zdravlju i porodici nego muškarci, a uz to su i teže podnosile krize u brakovima i vezama, do kojih je masovno dolazilo tokom pandemije - objašnjava Daragan Saveljić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading