Nakon osam decenija Ruski naučni institut u Srbiji obnovio svoju delatnost, uz podršku "Gasprom njeft"-a

Autor: Republika

Vesti

17.02.2022

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu održana je prezentacija Ruskog naučnog instituta (RNI) koji je nakon osam decenija od zatvaranja obnovio svoju delatnost.

Nakon osam decenija Ruski naučni institut u Srbiji obnovio svoju delatnost, uz podršku "Gasprom njeft"-a

Foto: NIS

"Gasprom njeft" je podržao obnavljanje rada instituta, čija je delatnost usmerena na proučavanje ruskog nasleđa u Srbiji, popularizaciju zajedničke istorije dveju zemalja i pružanje podrške naučnicima u proučavanju istorije, jezika i kulture Srbije i Rusije.

Kao najveći strani investitor u Srbiji "Gasprom njeft" više od jedne decenije realizuje programe u oblasti kulture, obrazovanja i očuvanja istorijskog nasleđa dveju zemalja.

Zahvaljujući podršci kompanije izrađen je monumentalni mozaik glavnog pravoslavnog hrama na Balkanu - Hrama Svetog Save, pružena je pomoć u rekonstrukciji Ruske nekropole u Beogradu, podržani su kulturno-obrazovni projekti, uključujući međunarodni festival ruske muzike „Kustendorf CLASSIC“ koji se održava zajedno sa Emirom Kusturicom.

U okviru svoje delatnosti, RNI će takođe pratiti stanje ruskih nekropola na teritoriji Srbije, proučavati i digitalizovati istorijske arhive, stvarati naučno-informativne materijale o kulturnim lokalitetima vezanim za rusko-srpsku istoriju na Balkanu, čuvati štampano nasleđe.

Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora "Gasprom njeft"-a, izjavio je:

"U protekloj deceniji većina ključnih rusko-srpskih projekata u oblasti istorije i kulture je realizovana uz učešće naše kompanije. Obnavljanje delatnosti Ruskog naučnog instituta dopunjuje nedostajuću kariku u infrastrukturi saradnje naših zemalja. U ovom slučaju podržavamo inicijative vezane za analizu i digitalizaciju brojnih arhiva o rusko-srpskoj istoriji, očuvanje istorijskih spomenika i obrazovne projekte namenjene srpskoj omladini“.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading