KATEDRA ZA VAZDUHOPLOVSTVO PROSLAVILA 90 GODINA POSTOJANJA (FOTO)

Autor: Republika

Vesti

22.12.2021

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katedra za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu održala je svečanu akademiju povodom obeležavanja 90 godina postojanja.

KATEDRA ZA VAZDUHOPLOVSTVO PROSLAVILA 90 GODINA POSTOJANJA (FOTO)

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Dekan Mašinskog fakulteta Vladimir Popović izjavio je da je ta katedra jedna od elitnih na tom fakultetu, ističući da su uvek najbolji studenti upisivali vazduhoplovstvo i da će tu tradiciju nastaviti da neguju.

- Katedra za vazduhoplovstvo ima izuzetan značaj za nas jer pokazuje da nismo počeli juče, već da imamo dugu tradiciju, imamo prošlost, siguran sam da imamo i budućnost - rekao je Popović.

On je dodao da Srbija ima tradiciju u avio-industriji koja se danas manifestuje na jedan drugi način. 

- Promenila su se vremena i veliki sistemi su nestali, ali i dalje ima prostora za proizvodnju određenih vrsta vazduhoplova i komponenti i u Srbiji - naveo je Popović.

On smatra da Srbija svoju šansu može da traži u onome što se ne pravi serijski. 

- Svakako ne možemo da pravimo velike putničke avione, pa ni borbene avione, ali možemo letelice koje služe za specifične namene - dronove i druge bespilotne letelice, kompozitne materijale, čak i motore. Jako je dobro što je u Srbiju došao MTU. To pokazuje stepen poverenja ne samo u državu, već i u školstvo koje može da im da odgovarajući kadar - poručio je dekan Mašinskog fakulteta.

Šef katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta Ivan Kostić ističe da se vazduhoplovna nauka na beogradskom Univerzitetu proučavala i pre osnivanja katedre, a prvi predmet uveden je 1919.

- Do danas katedra je iškolovala 3.032 mašinska inženjera vazduhoplovstva, od čega 130 doktora nauka, 230 magistara tehničkih nauka, 260 master inženjera vazduhoplovstva i informacionih tehnologija - nabraja Kostić i dodaje da na katedri postoje dva smera, za vazduhoplovstvo i informacione tehnologije. 

On kaže da se ove godine se na katedru za vazduhoplovstvo upisalo 50 studenata, od toga 29 na vazduhoplovstvo, a 21 na informacione tehnologije, odnosno nešto više od 15 odsto od upisanih studenata, što je, kako je dodao, impozantna cifra, pošto postoji 25 katedri na fakultetu. 

- Naši inženjeri vrlo brzo dolaze do posla, imamo jako ozbiljnu letnju praksu i oni ponude za posao dobijaju i pre nego što završe fakultet. Oni koji se odluče za posao u inostranstvu bez problema dobijaju posao u kompanijama kao što su Erbas i Boing i drugim vrhunskim kompanijama, a mnogi naši svršeni studenti danas su predavači na uglednim svetskim univerzitetima - navodi Kostić. 

On ističe da udruženje studenata sa te katedre "Beoavia" već drugu godinu zaredom osvaja treće mesto na uglednom međunarodnom takmičenju za svoje projekte.

U holu fakulteta priređena je izložba avionskih motora. 

Tu su se mogli videti motori nemačkog lovca iz Drugog svetskog rata "meseršmit 2" pa i oni najsavremeniji iz MIG-29, kao i iz oborenih aviona tokom NATO agresije na SRJ - F16 i ''nevidljivog'' F117. 

Prikazana su i dva mlazna motora domaće proizvodnje, koji se koriste za pogon agregata i za bespilotne letelice za dejstva na ciljeve do 100 kilometara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading