ŠOK! OPASNA BOLEST KAD UHVATI NIKAKO NE PUŠTA: Oboleli od korone 3 meseca na intenzivnoj, jedan pacijent umro 6 meseci posle izlečenja?!

Autor: B. PAUNOVIĆ

Vesti

08.09.2020

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko desetina pacijenata u Srbiji zaraženih koronom već tri meseca je u bolnici, i to na intenzivnoj nezi, a neki od njih su i na respiratoru. Iako je ukupan broj hospitalizovanih znatno manji nego pre mesec ili dva, određeni broj pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom nikako da definitivno pobedi virus KOVID-19.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, potvrđuje da je broj pacijenata u KOVID bolnicama manji u odnosu na prethodne sedmice. Ipak, dodaje da je u poslednja dva dana povećan broj pregleda u KOVID ambulantama.

- Imamo manje pacijenata u KOVID bolnicama, i to stanje možemo da nazovemo zadovoljavajućim. Međutim, ono što nam se ne sviđa je povećan broj ukupnih pregleda i prvih pregleda u ambulantama - rekao je Lončar i upozorio da Srbija može da uđe u nestabilnu fazu ukoliko se građani ne budu pridržavali mera.

Stevanović: Imamo bolesnike koji se još od juna leče na intenzivnoj nezi

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović kaže da se ne povećava broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom, ali da raste broj pacijenata sa respiratornim tegobama koji se javljaju u ambulante na pregled.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. MILJEVIĆ
Goran Stevanović

Umro šest meseci posle izlečenja

Šest meseci nakon što je zaražen virusom KOVID-19, izlečen i otpušten iz bolnice, zbog oštećenja organa prouzrokovanih koronavirusom umro je Mario Faneli (64), pišu italijanski mediji.

Đuzepe Nardi, primarijus odeljenja intenzivne nege u gradskoj bolnici u Riminiju, kaže da pacijent nije imao druge bolesti, da je pre zaraze uzimao samo jednu tabletu protiv visokog pritiska, ali da je podlegao zbog oštećenja organa, koji su kolateralna šteta zaraze koronavirusom.

- Kada čujem one koji tvrde da virus ne postoji, da je oslabio ili one koji protestuju zbog zaštitne maske, obuzmu me bes i očaj - rekla je udovica preminulog.

Infektivna klinika, navodi on, u ovom trenutku nema problem sa smeštajnim kapacitetima, ali je popunjenost u jedinici intenzivne nege na višem nivou nego što bi se očekivalo za broj pacijenata koji su trenutno na bolničkom lečenju.

- Moram da naglasim da su to najteži bolesnici, neki od njih se još od juna leče na intenzivnoj nezi - rekao je Stevanović.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Petoro više na respiratoru

  • Zaraženo 53 (17 više nego dan ranije)
  • Testirano 8.342 (2.144 više nego dan ranije)
  • Umrlo 2
  • Ukupno umrlo 727
  • Na respiratoru 38 (petoro više nego dan ranije)
  • Hospitalizovano 437 (50 manje nego dan ranije)

* za 24 časa

On je naglasio da su urađene revizije terapijskih protokola i da se KOVID pacijenti u Srbiji leče isto kao u svim zdravstvenim ustanovama u svetu.

- Mi u ovom trenutku nemamo specifičan lek za virus, nemamo specifičnu vakcinu i jedini način da se zaštitimo jeste poštovanje mera. Na taj način ćemo smanjiti transmisiju virusa i broj obolelih i smanjićemo smrtnost - objasnio je Stevanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading