Zelić: Vakcine u Srbiji doborog kvaliteta

Autor: Tanjug

Vesti

26.10.2017

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve vakcine koje dolaze na srpsko tržište su dobrog kvaliteta što potvrđuju dozvole za lek i sertifikati analiza svake serije vakcina, izjavio je danas Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

U Srbiji bez Kosova registrovano je devet slučajeva obolevanja od malih boginja

Gostujući u Dnevniku RTS-a Zelić je rekao vakcine dolaze iz zapadne Evrope i da se svaka vakcina konteroliše u laboratoriji. 

- Imamo nacionalno telo koje dodatno proverava sve i stoji iza odluka - objasnio je Zelić. 


On je naveo da su vakcine nekog proizvođača istog sastava i kvaliteta za sva tržišta i da nema bojazni da su one koje dolaze na naše tržište lošijeg kvaliteta.

Zelić je rekao i da Nacionalni centar za praćenje neželjenih reakcija na vakcine ima podatke o reakcijama i da nijedna nije bila zabrinjavajuća.

- Radi se o blagim i očekivanim reakcijama, to su crvenilo, visoka temperatura, otok, ništa što bi izazvalo zabrinutost - napomenuo je Zelić. 

U Srbiji bez Kosova registrovano je devet slučajeva obolevanja od malih boginja. 


Na Kosovu je za samo nedelju dana obolelo više od dve stotine ljudi, a epidemija je odnela dva života. 

Epidemija malih boginja vlada u Rumuniji i Makedoniji, u Italiji se beleži povećan broj obolelih. Nadležni u Srbiji tvrde da još nema razloga za paniku, ali za oprez da.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading