SIMBOL BEOGRADA ZASIJAO U ČAST PALIH SRPSKIH JUNAKA! (VIDEO)

Autor:

Vesti

11.11.2023

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodeći bitke od Cera i Kolubare do Kajmakčalana i Solunskog fronta, naši junaci uspeli su da se izbore za slobodu svoje zemlje i njeno ime upišu na najslavnijim stranicama.

SIMBOL BEOGRADA ZASIJAO U ČAST PALIH SRPSKIH JUNAKA! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Instagram/Kula Beograd

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen na Kuli Beograd, pa je najviša zgrada u Srbiji i regionu večeras zasijala u čast srpskih junaka.

Oni su, vodeći bitke od Cera i Kolubare do Kajmakčalana i Solunskog fronta, uspeli da se izbore za slobodu svoje zemlje i njeno ime upišu na najslavnijim stranicama priče o Velikom ratu, saopštio je "Belgrade Waterfront".

- Dana 11. novembra 1918. godine, tačno u 11 časova ujutru, stupilo je na snagu primirje koje je označilo zvanični kraj Prvog svetskog rata. U to ime, media fasada najviše zgrade u regionu večeras posebno sija. Ovaj dan, poznat kao Dan primirja ili Dan sećanja na sve vojnike koji su poginuli u ratu, postao je simbol mira i sećanja na žrtve rata širom sveta. Jedan od najrazornijih sukoba u istoriji, koji je trajao od 28. jula 1914. do 11. novembra 1918, odneo je milione života i doveo do velikih promena u celom svetu. Potpisivanjem primirja u Francuskoj, označen je kraj neprekidnih borbi na Zapadnom frontu - piše na instagram stani Kula Beograd.

Dan primirja nije samo sećanje na završetak rata, to je i prilika da odamo počast hrabrim vojnicima i civilima koji su dali svoje živote za domovinu.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada su u vagonu francuskog maršala Ferdinanda Foša, u šumi Kompijenj, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime su okončana oružana dejstva u do tada najvećem sukobu u istoriji čovečanstva. 

Dan primirja se u Srbiji obeležava kao državni praznik od 2012. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading