NAJMLAĐA MAJKA U BEOGRADU IMA 13, NAJSTARIJA 56 GODINA! Rekordan broj porođaja u PRESTONICI

Autor:

Vesti

09.11.2023

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu je prošle godine registrovan porast broja porođaja, kako u ukupnom broju tako i u broju porođaja sa prebivalištem majke u glavnom gradu.

NAJMLAĐA MAJKA U BEOGRADU IMA 13, NAJSTARIJA 56 GODINA! Rekordan broj porođaja u PRESTONICI

Foto: Rina

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, broj porođaja se povećao za 761 u odnosu na prethodnu godinu, što je veliki skok. Od ukupnog broja porođaja, 452 su obavljena od strane Beograđanki, dok je ostatak majki iz unutrašnjosti Srbije.

Najmlađa majka koja se porodila u Beogradu imala je samo 13 godina, dok je najstarija majka imala 56 godina. Međutim, zabrinjavajući podatak je da je kod 22,5 odsto živorođenih beba registrovano neko patološko stanje, a svako treće dete je imalo neku komplikaciju. Najčešće postavljene dijagnoze su krvarenje i bolesti krvi ploda i novorođenčeta, kao i poremećaji u toku trudnoće i rastenja ploda.

Prosečna starost porodilja bila je 31,3 godina, pri čemu je svaka treća žena imala između 20 i 29 godina, a više od polovine između 30 i 39 godina. Žene mlađe od 18 godina su zastupljene sa samo 1,6 odsto. Najveći broj žena je imao jednoplodnu trudnoću, a od njih je većina spontano obavila porođaj. U slučajevima kada je bilo potrebno, porođaj je obavljen carskim rezom ili uz stručnu pomoć.

Ukupno je bilo 250 višeplodnih porođaja, od kojih se većina majki porodila carskim rezom. Komplikacije u toku porođaja su evidentirane kod 17,4 odsto porodilja. U proseku, svaka od tih žena je imala između jedne i dve komplikacije tokom porođaja, dok je svaka četrnaesta majka imala povredu međice.

U proseku, trudnice su boravile u bolnici pet do šest dana, dva dana pre i četiri dana posle porođaja. Od ukupnog broja porodilja, 75,3 odsto je bilo prvi put u porodilištu, dok je svaka šesta majka već imala jedno dete. Od ukupnog broja živorođene dece, 52 odsto su bili dečaci. Najčešća težina novorođenčadi bila je između tri i tri i po kilograma, a zatim između 3.500 i 3.999 grama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading