ANALIZA CIA: PUTIN BRANI KOSOVO KAO DA JE NJEGOVO!

Autor: Republika

Vesti

28.06.2018

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

To je zaključak opširnog izveštaja analitičara CIA o "ruskoj ulozi" u kosovskoj krizi. Ovaj izveštaj dostavljen je prošle nedelje Ambasadi SAD u Beogradu i urednici Informera imali su uvid u njega.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Novi Dejton

U izveštaju se naglašava da Putin kosovski problem doživljava lično, kao da je to važno rusko nacionalno pitanje.

- Iz Putinove vizure Kosovo je ruski problem. On razume da danas na toj teritoriji dokazuje svoju realnu moć i međunarodnu ulogu. Zato neće dozvoliti da Srbi budu opet poniženi i da izgube sve", pišu analitičari američke CIA. Prema njihovim informacijama, Putin bi mogao da već ovog leta izađe u javnost sa predlogom za organizovanje međunarodne konferencije o Kosovu, neke vrste "novog Dejtona - u kome bi Rusija sa SAD i EU imala aktivnu ulogu.

- Tražiće da se Rusiji prizna status svetske sile i da se njen stav uvaži. Takođe, naše informacije iz Kremlja kažu da je Putin spreman da podrži i opciju podele Kosova ukoliko se prethodno Beograd sa tim složi - navode Amerikanci, koji pišu i da je albanskim liderima sve jasnije da ne mogu da dobiju baš sve, pa su i oni spremni da popuste.

- Hašim Tači je nedavno svojim saradnicima rekao da bi trebalo razmotriti opciju da se Srbima na severu predloži da dobiju status koji Vojvodina ima u okvirima centralne Srbije - otkrivaju informatori CIA podatak do sada potpuno nepoznat srpskoj javnosti.

Zvanično, niko u vrhu vlasti nije hteo da komentariše naše otkriće. Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, na drugoj strani kaže da Rusija podržava svaki stav koji je u interesu Srbije.

- Dobro je što Srbija ima jasan stav i što međunarodnoj zajednici decidirano stavlja do znanja da se neće odreći Kosova. Ukoliko se u pregovore bude uključila Amerika, insistiraćemo da se onda uključi i Rusija. Zato ne verujem da će se format pregovora menjati, a Rusija će podržati svaku odluku Srbije koja je doneta za pregovaračkim stolom i biće protiv pritisaka - podvlači Deđanski za Informer.

Brana nezavisnosti

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, ističe da Rusija ima principijelan stav u vezi sa kosovskim problemom i da maksimalno podržava Srbiju.

- Rusija podržava stavove Srbije u UN i zalaže se za poštovanje Rezolucije 1244. Ne priznaje Kosovo i jedna je od glavnih prepreka za članstvo ove lažne države u UN. Moskva je značajna podrška Srbiji u sprečavanju da Kosovo ostvari punu nezavisnost i od stava neće odustati dokle god smo mi na toj liniji. Ako Beograd i Priština postignu dogovor o konačnom statusu ili podeli, Putin će to podržati. Nije isključeno i da se Rusija u finišu pregovora na neki način uključi - zaključuje Drecun.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading