ŠTA DOLAZAK HARČENKA ZNAČI ZA SRBIJU?!

Autor: Tanjug

Vesti

15.01.2018

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najverovatniji dolazak diplomate Aleksandra Bocana Harčenka na mesto ambasadora Rusije u Beogradu mnogi vide kao "ulazak u igru kad se ona najviše zahuktava".

Kad je teško - Harčenko

Harčenkov dolazak na mesto Aleksandra Čepurina potvrdio je i predsedenik Srbije Aleksandar Vučić.

Snažan diplomata

- On je istaknut, oštar, snažan diplomata, rekao bih, jedan od ruskih diplomatskih specijalaca - rekao je Vučić o Harčenku, a na pitanje kakva je poruka koju nosi njegovo imenovanje, Vučić je ocenio: "sasvim očigledna". 


Dolazak ambasadora koji važi za najboljeg poznavaoca regiona i eksperta za rešavanje problema, i diplomate - Vladislav Jovanović, i bivši ambasador u Belorusiji Zoran Milivojevic ocenjuju kao nastavak kontinuirane ruske politike prema Srbiji i Balkanu. 

Ova promena neće imati neki preveliki značaj, sa aspekta generalne linije ruske politike prema Srbiji, ujedno i Balkanu, ističu oni. 

- Ruska Federacija ima određenu politiku prema nama, i ko god da je ambasador, on će to sprovoditi. Prednost Harčenka je što je već bio na Balkanu, i to u srcu Balkana, u Sarajevu, gde su protivurecnosti i najizraženije tako da on nema potrebe za nekim posebnim pripremama - kaže bivši ambasador UN Vladislav Jovanović i dodaje: 


- Harčenko ulazi u igru kad se igra najviše zahuktava - naglašava on. 

I bivši ambasador u Belorusiji Zoran Milivojević smatra da tako ozbiljanog i dobrog poznavaoca" prilika u regionu i iskusanog diplomatu kakav je Harčenko, Rusija postavlja s razlogom. 

Ruski interesi

Rusija salje nekog ko, s obzirom da se ovde stvari odvijaju dinamikom koja zadire i u ruske nacionalne interese, može da odgovori na te izaove“ , kaže on. 

Uz to po njegovim rečima, "Srbija zauzima centralno mesto u regionu, garant je stabilnosti i bezbednosti mnoge stvari se tu lome što sve iziskuje da Rusija ovde bude predstavljena na najbolji mogući način“. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading