BACAMO TONU HRANE SVAKE GODINE: Posle praznika i svadbi sve završi na otpadu, umesto kod najsiromašnijih

Autor: Informer, Republika

Vesti

16.01.2018

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogromne količine kvalitetne hrane iz restorana i hotela završi na otpadu jer u Srbiji ne postoji firma koja bi te namirnice poklanjala humanitarnim akcijama, kaže Georgi Genov iz udruženja HORES.

Najviše hrane se baca tokom organizacije raznih velikih događaja, svadbi, krštenja i praznika

Restorani i hoteli u Srbiji godišnje bace na desetine hiljada tona kvalitetne hrane jer ne postoji sistem kojim bi te namirnice prosledili u humanitarne svrhe, upozoravaju iz Udruženja hotelijera i restorana u Srbiji (HORES).

Prema procenama ovog udruženja, u Srbiji postoji 13.000 restorana i od ukupne hrane koja se u njima pripremi najmanje pet odsto završi na otpadu. Prevedeno u brojke, radi se o desetinama hiljada tona, što je neverovatna količina... Stručnjaci kažu da se ovo dešava samo zato što u našoj zemlji ne postoji firma koja se bavi distribuiranjem odbačenih namirnica iz restorana i hotela u razna prihvatilišta. 

Potreban zakon

Direktor HORES Georgi Genov kaže da problem nepotrebnog bacanja viška hrane najpre treba zakonski regulisati, a onda uvesti sistem po kojem bi ona bezbedno i u ispravnom stanju bila prosleđena onima kojima je potrebna.

- Najviše hrane se baca tokom organizacije raznih velikih događaja, svadbi, krštenja i praznika. Tada preostane ogromna količina hrane, koja završi na otpadu... O koliko velikoj brojci se radi, pokušaću da objasnim činjenicom da od 75.000 tona otpada koji se izbace iz hotela i restorana tokom godine dobar procenat čini baš hrana - kaže Genov.

RepublikaFoto: facebook.com/Jelicic Dusan

On dodaje da u kantama završi najviše hleba i peciva, a zatim mesa i salate.

- Sve što se iznese na događajima u ovalima, bilo da je korišćeno ili ne, mora da se baci u đubre i ne sme da se posluži drugi put. Tako da hrana koja nije ni pipnuta ponekad završi u crnoj kesi umesto da se dopremi socijalno ugroženim kategorijama. Ta hrana bi lako mogla da ode siromašnima, u razna prihvatilišta, kada bi postojao zakon koji to reguliše i firma koja bi se ovim poslom bavila. Njen zadatak bio bi da proveri ispravnost viška hrane, da je zapakuje u adekvatne posude i prosledi ugroženima - objašnjava Genov i dodaje:

- Udruženje ugostitelja Beograda je pre pet godina pokrenulo inicijativu da se organizuje šira akcija davanja viška hrane, ali problem je što se nijedna kompanija ili udruženje ne bave preuzimanjem hrane od restorana i dostavljanjem onima kojima je potrebna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading