Kim će sravniti Sijetl zbog novih sankcija!

Autor:

Svet

12.09.2017

20:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođa Severne Koreje Kim Džong Un zapretio je žestokom odmazdom Zapadu, posebno SAD, nakon što su članice Saveta bezbednosti UN (SB UN) jednoglasno usvojile novu rundu sankcija Pjongjangu, a prva meta severnokorejskog napada, i to nuklearnog, mogao bi da bude američki grad Sijetl na zapadnoj obali. To dramatično upozorenje došlo je od američkog senatora Marka Milosija samo nekoliko sati od donošenja nove rezolucije u UN i pretnji iz Severne Koreje da će se "Amerika uskoro suočiti sa najvećim bolom ikada".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ameri očekuju da će nove i stare mere oštetiti 90 odsto izvoza Pjongjanga

- Vašington mora da se pripremi za napad Severne Koreje koji postaje izvesniji sa svakim novim testiranjem balističkih projektila u toj zemlji. Tokom Kubanske raketne krize imali smo opciju "crvenog telefona" i druge načine da sprečimo sukob. Ništa od toga sada ne možemo s Pjongjangom. Režim u tom gradu nema razumni kontakt s drugima - rekao je Milosija, koji je bio pilot bombardera B52 u Hladnom ratu.

 Amerikanci očekuju da će nove sankcije u kombinaciji sa prethodnim merama oštetiti 90 odsto ukupnog izvoza Pjongjanga iz 2016.

On je upozorio da SAD moraju da imaju spreman odgovor.

- Katastrofalan scenario je izvestan. Možda postoji i bliža meta za Severnu Koreju od Sijetla, poput Havaja - naglasio je on govoreći o gradu koji od Severne Koreje deli samo Pacifik.

Ocena senatora stigla je nakon što je objavljeno da je SB UN usvojio dokument kojim se zabranjuje izdavanje dozvola za rad Severnokorejcima u drugim državama, ali i sprečava izvoz tekstila njihovoj zemlji. Takođe, uključen je i embargo na naftu, koji će naneti veliku štetu Pjongjangu, a koja se procenjuje na oko 1,4 milijarde dolara. Međutim, u UN je ipak usvojena blaža varijanta rezolucije od one za koju se zdušno borila Amerika. Međutim, s obzirom na to da su stalne članice SB UN Rusija i Kina, inače najveći trgovinski partner Pjongjanga, bile protiv toga, dokument je modifikovan. Tako on ne obuhvata zamrzavanje imovine severnokorejske vlade i Džong Una, ali će nove sankcije u kombinaciji sa prethodnim merama oštetiti 90 odsto ukupnog izvoza Severne Koreje iz 2016.

- Režim u Vašingtonu eksplodirao je zbog političkih, ekonomskih i vojnih konfrontacija, opsednut divljom igrom vraćanja unazad Severne Koreje kao nuklearne sile - reagovao je juče severnokorejski ambasador Han Tae Song.

Hronologija uvođenja kaznenih mera Pjongjangu

Od 2006. do 5. avgusta 2017.

- sankcije na izvoz vojnog materijala, finansijske transakcije, savetovanja...

- kontrola tereta koji ide iz Severne Koreje, zabrana trgovine oružjem sa tom državom, blokada uvoza luksuzne robe i proterivanje diplomata

- zabrana prodaje, transfera ili snabdevanja uglja, gvožđa i železne rude, osim za potrebe životne sredine. Blokada izvoza bakra, cinka, srebra, nikla, helikoptera, posuda i statua iz te države

- blokada bankovnih računa diplomatskih misija Severne Koreje u drugim zemljama i zatvaranje pojedinih predstavništava

- suspenzija naučne i tehničke saradnje s osobama i grupama koje sponzoriše Pjongjang, osim u medicinske svrhe

- uvedene crna lista subjekata kojima se zamrzava imovina i uvodi zabrana putovanja

Rezolucija od 5. avgusta 2017.

- na prethodne sankcije dodata zabrana izvoza uglja, gvožđa, železne rude, olova i morskih plodova koja vredi oko milijardu dolara

- zabranjuje se drugim državama, potpisnicama rezolucije, da zapošljavaju radnike iz Severne Koreje

- sprečavaju se zajednička ulaganja sa Pjongjangom i svaka nova investicija

- na crnu listu UN dodato je devet pojedinaca i četiri institucije Severne Koreje, uključujući severnokorejsku deviznu banku u inostranstvu

- njima je zamrznuta imovina i uvedena zabrana putovanja

Najnovije mere donete 12. septembra

- zabrana uvoza sirove nafte u Severnu Koreju u narednih 12 meseci, koja ne obuhvata sve oblike prirodnog tečnog gasa

- uvoz naftnih derivata, neophodnih za agrokulturu, transport i vojni sektor, ograničava se na dva miliona barela godišnje (najveći snabdevač Severne Koreje naftom je Kina)

- blokada izvoza sve tekstilne robe od kojeg Pjongjang godišnje zaradi oko 938 miliona dolara (skoro 80 odsto izvoze u Kinu)

- svim zemljama članicama UN se sprečava izdavanje radne dozvole za 93.000 radnika Severne Koreje koji rade u inostranstvu. To će koštati zemlju oko 500 miliona dolara godišnje

REAKCIJE

Niki Hejli, američka ambasadorka u UN

Ne želimo rat sa Severnom Korejom. Još nisu prešli tačku s koje nema povratka

Šinzo Abe, premijer Japana

Pozdravljam rezoluciju. Važno je promeniti njihovu politiku nametanjem višeg nivoa pritiska

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading